Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Hilda Svensson efter genombrottet i VM: ”Jag bara skrek”

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Hilda Svensson fick ett stort genombrott i VM där hon öste in poäng i Sveriges förstakedja.

Nu är talangen tillbaka i vardagen där det är skolan och HV71 som gäller.

– Jag fokuserar på att göra mina gymnasieår här, och har inte tänkt så mycket på framtiden, säger hon till SVT Sport.

Hilda Svensson fick ett sällan skådat genombrott i VM när det blev fem mål och sex assist på sju matcher och ett poängrekord för spelare under 18 år.

Att hon fick förtroendet i Sveriges starka förstakedja var en nyckel till framgången, menar hon själv.

– Det höjer självförtroendet när man känner att de litar på en så mycket att de vågar sätta en i förstakedja i första mästerskapet. Hela vår kedja hittade varandra bra och jag tyckte att det var väldigt kul att spela med dem.

Damkronorna hyllades stort för kvartsfinalen mot Kanada där man pressade storlaget till förlängning. Detta efter Hilda Svenssons kvittering med nio sekunder kvar.

”Bara skrek”

– Jag bara skrek när jag såg den gick in, jag blev så glad. Det var mäktigt, säger hon.

Vad har du fått reaktioner efter VM?

– Folk har skrivit grattis och att jag gjort det bra. Men det är mer folk jag känner.

Du har hyllats stort för genombrottet. Vad känner du själv?

– Jag vet inte, det gick ju bra i alla fall. Jag förväntade mig inte att det kulle gå så bra som det gjorde. Det var jättekul och en härlig upplevelse.

”Nystart i HV71”

På hemmaplan går hon första året på hockeygymnasium. I går väntade första dagen i skolan efter VM och nationella prov direkt.

– Jag var ganska trött. Det blir att man hamnar efter lite när man är borta så mycket och det är lite jobbigt att ta i kapp men det är bara att göra det. Jag får godkänt i alla fall, säger hon.

Klubblaget HV71 gick tungt förra året och var inte långt ifrån att tvingas kvala sig kvar i SDHL. Svensson ser sig själv kvar i klubben under studierna och hoppas på ett lyft.

– Nu har vi ny tränare (Ulf Hall), och jag tror att det blir en liten nystart. Jag tror alla i föreningen vill att vi ska bli bättre och jag tror man kommer jobba för det. Jag är motiverad och det ska bli kul att visa att vi kan komma högre i tabellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.