Storbritannien tog första trepoängaren i VM på 59 år. Vann med 4-3 mot Belarus. Foto: Bildbyrån

Historisk seger för Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 59 år.

Nu har Storbritannien vunnit en VM-match under ordinarie tid igen – efter 4-3 mot Belarus.

Tre Kronor blev poänglösa mot såväl Danmark som Belarus. Storbritannien lyckades dock bättre då de knep poäng mot båda nationerna.

I tisdags stod britterna för en skräll när de tog matchen mot Danmark till förlängning, och därmed knep en poäng.

Ishockey-VM

Spelade i hockeyettan

Ett dygn senare överraskade de på nytt. Storbritannien besegrade nämligen Belarus, vilket innebar att de tog sin första seger under ordinarie tid sedan 1962. Då besegrade de Finland med 7-5 när mästerskapet gick i USA. Man vann förvisso mot Frankrike under VM 2019 (4-3 då också), men då krävdes förlängning.

Liam Kirk, som var på lån i Hanhals IF i hockeyettan den gångna säsongen, blev tvåmålsskytt och toppar nu skytteligan (tillsammans med Danmarks Nicklas Jensen) på fyra gjorda mål efter fyra spelade matcher.

– Det är underbart att kolla på det här laget. De har spelat så härligt respektlöst, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

Härnäst väntar Tre Kronor på fredag, klockan 15.15, för Storbritanniens del.

VM

Vitryssland logo

Vitryssland

3 - 4

Storbritannien logo

Storbritannien

0-1, 1-2, 2-1
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet