I framtiden kan det kanske bli mindre rinkar i Hockeyallsvenskan. Foto: Bildbyrån

Hockeyallsvenskan öppnar för mindre rink – men SHL:s dörr stängd just nu

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyallsvenskan vill gärna se spel på mindre rinkar framöver. Det skriver ligan i ett pressmeddelande.

Men för SHL är det inte aktuellt just nu.

– Samtliga högstaligor i Europa har gjort bedömningen att man ska spela kvar på den storlek man har, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

I en intervju med Dagens Nyheter i förra veckan väckte Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv frågan och föreslog att bredden på rinkarna i Sverige borde minskas från 30 till 28 meter, vilket kan jämföras med de 26 meter som gäller i NHL.

– Har du en rink som är 28 meter kan du fortsätta att spela på utsidan, men du hamnar lättare på insidan och kan skapa mer därifrån. Det gör att det blir mer intensitet i matcherna och det händer mer, sade Garpenlöv till DN.

”En process igång”

Erik Ryman, sportchef i Hockeyallsvenskan, öppnar nu för att de kan göra som Garpenlöv tycker:

”Vi har en process i gång där nästa steg är att stämma av med ligans klubbar, publik och övriga intressenter kring frågan. Sen får man ha respekt för det faktum att det dels är en komplicerad process med omställning av arenor”, säger han i ett pressmeddelande.

”En ickefråga”

Men för den svenska högstaligan, SHL, är det inte aktuellt i dagsläget.

– Det är en ickefråga för oss. Frågan har varit uppe då och då, senast i Hockey Europe när IIHF:s (internationella ishockeyförbundet) ordförande René Fasel var ute och deklarerade att man vill spela stora mästerskap på liten rink. Det har vi ingen synpunkt på, men utöver det så gjorde samtliga högstaligor i Europa bedömningen att man ska spela kvar på de rinkmått man har, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till SVT Sport, och fortsätter:

– Men om man bygger om eller gör en nybyggnation så ska man ha en flexibilitet så man kan minska rinken.

Fem punkter

Hemlin listar fem punkter som man bör tänka på ifall man vill överväga att minska rinkstorleken.

  • Blir det bättre?

– Det krävs en analys, så att det inte bara är ett tyckande där man tror och utgår från egna erfarenheter. Det krävs en analys där man tittar på om spelet verkligen blir bättre och i vilket avseende. Det är lätt att man bara gör jämförelsen med NHL, men det finns andra parametrar också.

  • Hur påverkas spelarutbildningen?

– Sverige är världsledande i att utbilda ishockeyspelare. Hur påverkas den av rinkstorleken?

  • Det är fler aktörer än det manliga seniorlaget på rinken.

– Det är även barn, ungdomar och damer på rinken. Är det bra för alla att minska rinkstorleken?

  • Ekonomin

– Vi talar ett antal miljoner per arena för att minska rinkstorleken.

  • Det finns redan ett preliminärbesked om att när man bygger nytt så ska man bygga flexibla rinkar

(Som Hemlin talade om ovan).

När det gäller punkterna du listar, hur ser ni i SHL på frågan?

– Man måste i alla fall utreda frågan innan man tycker något.

– Allt är inte utrett, men det man måste ta fasta på är att vi har en väldigt bra ishockeyutveckling i Sverige. Publiken ökar, vi är världsledande på spelarutveckling, och kostnaden för att bygga om arenorna är stor. Bara de tre punkterna gör att man måste ta ett omtag innan man funderar på att ändra. Och än så länge har ingenting framkommit som pekar på att en mindre rink skulle vara bättre – annat än känsla, personliga åsikter och jämförelser i spelet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.