Foto: AP

Hockeytopp stängs av fem år – gick Lukasjenkos ärenden

Uppdaterad
Publicerad

Belarus ishockeyordförande Dmitrij Baskov stängs av i fem år av Internationella ishockeyförbundet (IIHF).

Beslutet kommer efter tio månaders utredning där man nått slutsatsen att Baskov brutit mot flera delar av IIHF:s uppförandekod.

Han har dels försökt påverka personer att stötta den inhemska regeringen, dels hotat och diskriminerat belarusiska idrottare på grund av deras politiska åsikter.

Dessutom har han missbrukat sin ställning inom ishockeyn för att gå den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenkos ärenden, skriver IIHF

Ishockey-VM

Däremot har man inte kunnat styrka de allvarliga anklagelserna om att Dmitrij Baskov skulle ha deltagit i en dödsmisshandel av en regimkritiker i november förra året.

”Även om det inte går att utesluta att Baskov var närvarande vid händelsen, har utredningen inte funnit bevis på ett aktivt deltagande från Baskov i attacken”, skriver IIHF.

KLIPP: Se bilderna som stärker misstanken mot Baskov (20 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet