Jonas Andersson, expert. Foto: SVT

Jonas Andersson efter att Marcus Högström friats: ”Ishockeyns största problem”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Högström knockade Dennis Everberg från spelarbåset.
Everberg fick en hjärnskakning och blir borta minst en vecka,
Högström? Han fick inte mer än två minuters utvisning.
Alldeles för milt, anser SVT Sportes expert Jonas Andersson.

Högström tog tag i Everbergs klubba när han var i båset i slutet av matchen. Då svarade Everberg med ett slag som sen startade ett slagsmål mellan spelarna, som slutade med att Everberg blev av med hjälmen, varpå Högström höll fast Everberg i huvudet och gav honom en rak höger. Det slutade med hjärnskakning för Rögle-spelaren.

Det blev dock inte mer än två minuters utvisning under matchen, och det så kallade situationsrummet valde att inte anmäla Högström till disciplinnämnden.

– Marcus Högström har handsken på sig och slår. För att det ska anmälas till disciplinnämnden ska det vara något grövre. Att du är ute efter att skada, att det är ett regelrätt slagsmål, att två stycken slåss och en matar massor med slag på en spelare som är försvarslös, säger domarchefen Thomas Thorsbrink till Hockeynews.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Everberg gav en smäll och Högström gav en propp tillbaks

”Ishockeyns största problem”

SVT Sports expert Jonas Andersson delar inte Thorsbrinks uppfattning.

– Ishockeyns största problem just nu är hjärnskakning, anser jag. Då tycker jag att man måste vara mycket hårdare med sånt här. De här gruffen som är efter avblåsningar... Vi måste komma bort från det. Så jag tycker att det ska vara en avstängning. Om inte annat för att statuera exempel, säger han.

Vad skickar det för signal till spelarna, att det inte ens blir anmält till disciplinnämnden?

– Det skickar fel signaler. Som jag var inne på är detta det största problemet just nu, inte bara i SHL utan inom ishockeyn. Så då tycker jag att det ska bli anmält, och jag tycker gärna att det ska vara en avstängning också. En annan fråga är ju straffen, och jag tycker att det är för låga straff inom ishockeyn.

– Det finns en del saker man kan göra. Man kan se över regelverket, man kan ändra skydden och ha hårdare straff. Men framför allt handlar det om respekt och utbildning. Och då måste man verkligen vara hård mot återfallsförbrytare som inte kan respektera det.

Uppdatering: Senare kom beskedet ett Högström trots allt anmäls för händelsen – läs mer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer