Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hot mot valberedningen i Leksands IF – Jonas Andersson tycker att man borde se över regelverket. Foto: SVT

Jonas Andersson efter Leksandsgranskningen: ”Finns ett jobb att göra”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s granskning vittnar personer i valberedningen i Leksands IF om hat och hot.

Experten Jonas Andersson tycker att man borde se över regelverket kring föreningars medlemmar.

– Det är ju brottsliga grejer det här, säger han i Morgonstudion.

Flera ur Leksands IF:s tidigare valberedning har för första gången valt att kliva fram och berätta om hatet de fått utstå.

SVT:s expert Jonas Andersson ser allvarligt på problematiken och menar att det finns ett övergripande arbete man behöver göra i landets idrottsföreningar.

Hatet i Leksands IF

– Det är ett tonläge som skruvas upp och sen skruvas det upp till en gräns där det faktiskt inte ens är ett tonläge utan det är brottsliga grejer och det måste man göra en kraftig skillnad på, säger han.

Hör vad Jonas Andersson tycker att man borde göra för att få bukt på problematiken i klippet ovan.

”Ingen bra reklam för klubben”

Leksandsikonen Tomas Jonsson, som var lagkapten under nio säsonger på 90-talet i klubben under sin aktiva spelarkarriär, är upprörd över det som har framkommit.

– Det är en liten kärleksfull förening där många vill tycka till och som tror att deras sätt är rätt. Det finns två sidor och det är ord mot ord. Men det ska inte vara hot, då har det gått alldeles för långt. Det är bedrövligt, säger han till SVT Sport.

Har du varit med om något sånt här?

– Nej, det har jag aldrig varit. Men det jag vet om är att det har funnits starka personligheter i föreningen. Det här är ingen bra reklam för klubben.

Hur skadligt kan det vara?

– Naturligtvis är det inte bra, sen vet jag inte omfattningen. Men man undrar ju om det är folk som vill vara med i styrelsen? Man kanske inte vill det för att man inte vet vad som kan hända, säger Tomas Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatet i Leksands IF

Mer i ämnet