Finland och USA möts i JVM-finalen natten mot söndag. Foto: Bildbyrån

SVT:s hockeyexpert betygsätter finallagen i JVM

Publicerad

USA ställs mot Finland i JVM-finalen natten mot söndag.
Här betygsätter SVT:s expert Jonas Andersson de båda finallagen.
Och det är amerikanerna som får mest plus.

MÅLVAKTER
Anderssons betyg: USA 5 – Finland 5
Kommentar: ”Ukko-Pekka Luukkonen och Cayden Primeau är turneringens två bästa målvakter. För mig är den som spelar bäst i finalen nummer ett, men båda förtjänar högsta betyg. Möjligtvis är Rysslands Pjotr Kotjetkov där också”.

BACKAR
USA 4 – Finland 3
”Finlands Henri Jokiharju är lätt fem plus. Det är turneringens bäste back. De har några duktiga namn, men sedan är det tunnare och de har inte alls samma bredd som USA. Där har till exempel Quinn Hughes varit strålande och Mikey Anderson, som är underskattad, har varit grym. USA har också storleken i backar som Phil Kemp och K'Andre Miller som är svåra att ta sig förbi”.

FORWARDS
USA 4 – Finland 5
”USA har fyra kedjor som kan göra grovjobbet, men samtidigt spela konstruktivt och de är skickliga. De visade mot Ryssland att de också kan ta ett stort ansvar defensivt. Men Finland har den riktiga spetsen här med spelare som Heponiemi, Tolvanen, Kakko, Talvitie, med flera. Det är forwardssidan som verkligen talar för Finland”.

POWERPLAY
USA 5 – Finland 3
”Amerikanerna har utan tvekan turneringens bästa powerplay och snittar över 30 procent. Det var också i den spelformen de avgjorde i semifinalen mot Ryssland. De har grymt tempo i passningsspelet. Finland har haft problem i PP och varit ineffektiva, vilket är förvånande med tanke på vilka spelare de har. Det säger en hel del om hur bra de är i övrigt. Det här är det stora frågetecknet för Finland”.

BOXPLAY
USA 5 – Finland 3
”Klar fördel för USA här också. Finland har varit för dåliga och släppt in fem mål på sex matcher med en procent på 77. USA har bara släppt in ett mål i boxplay och har varit grymma i special teams”.

COACHNING
USA 4 – Finland 3
”Jussi Ahokas i Finland har inte fått ut max av sitt manskap, men visar stundtals vad han går för. Kanske har det släppt lite nu när man är förbi kvartsfinalen och slipper en eventuell fiaskostämpel. Mike Hastings är en grym coach. Även om båda är bra bänkcoacher och vågar ge de bästa spelarna istid så tycker jag att USA rent spelmässigt är lite mer välcoachade”.

TOTALT:
27–22 till USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer