Juniorkronornas team manager Jonas Fransson. Foto: Bilbyrån

Juniorkronornas team manager bröt karantänsreglerna – skickas hem från JVM

Uppdaterad
Publicerad

Det råder strikta karantänsregler inför junior-VM i Kanada.

Dessa bröt Sveriges team manager Jonas Fransson.

Därför skickas han nu hem från Kanada.

– Det känns självklart tråkigt, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark.

Det har varit stenhårda regler inför junior-VM i ishockey. Spelarna och ledarna sattes i karantän inför turneringen, och var tvungna att göra flera negativa coronatester innan de fick sätta sig på planet till Kanada.

Väl där har spelarna och ledarna inte fått lämna sina hotellrum de första dagarna. Detta bröt dock lagets team manager Jonas Fransson, och skickas därför nu hem från Kanada.

JVM i ishockey

– I samband med att man checkar in på hotellet – och det är ju i ”bubblan” – så konstaterar han att det saknas något. Han åker då tillbaka till flygplatsen, och direkt han kliver utanför hotellet så bryter han ”bubblan”, förklarar Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark för SVT Sport, och fortsätter:

– Reglerna är ju superstrikta och hårda. Men det är ett mänskligt misstag som inte går att reparera, tyvärr. I och med att han har lämnat ”bubblan” så har brutit karensen de har där inne. Så då är det bara att boka en resa hem.

Var han medveten om att bröt mot reglerna när han gjorde det?

– Nej, det är inte känslan. Som jag har förstått det så är han väldigt besviken och ledsen. Det var ju väldigt rörigt för dem, både inför och under resan med försenat flyg och allting. Jag antar att det är den mänskliga faktorn helt enkelt.

– Jag tror absolut inte att han brutit mot bubblan medvetet, det är han för rutinerad för. Men nu har det hänt.

”Ställer ju till det...”

Ledarstaben i landslaget är redan mycket mindre än normalt, då inte mindre än totalt fyra ledare (däribland förbundskaptenen Tomas Montén) testades positivt inför avresan och tvingades stanna hemma.

– Det ställer ju till det lite extra för oss eftersom vi tyvärr redan är lite brandskattade på ledarsidan. Men vi löser det, helt enkelt. Som jag har förstått det är de ändå vid gott mod de som är kvar. Det är jävligt tråkigt, men vi löser det.

Som team manager för ishockeylandslag är man ansvarig för mycket av det praktiska och administrativa arbetet kring landslaget. En del av det arbetet kommer nu istället att skötas från Sverige.

– I Sverige, där vi har personal, kommer vi försöka vara lite samordnande och spindeln i nätet. Det ska väl kunna fungera digitalt. Sen är det lite praktiskt på tag, men det får ledarstaben på plats sortera ut de uppgifterna, säger Johan Stark.

MER JVM: SVT:s karantändagbok från Kanada: 16 december

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet