JVM-guld till Kanada efter galet förlängningsdrama

Kanada är juniorvärldsmästare efter ett galet drama mot Finland.

Efter att Finland vänt underläge 0-2 till 2-2 i tredje perioden avgjordes matchen i förlängning.

Där skulle skyttekungen Kent Johnson kliva fram för Kanada och avgöra, momentet efter att Finland haft en puck på mållinjen.

För första gången under JVM var det välfyllda läktare när värdnationen Kanada ställdes mot Finland i finalen. Och det verkar ha taggat de kanadensiska spelarna rejält.

Kanada rivstartade nämligen och körde över Finland inledningsvis. Och när Joshua Roy petade in 1-0 på en retur efter elva minuters spel så hade Kanada 7-0 i skott.

JVM i ishockey

Det blev en väckarklocka för Finland som efter det spelade betydligt bättre, och i paus var skotten 10-9 till Kanada. Andra perioden blev svårspelad för Finland. Efter endast 41 sekunder kom 2-0 från William Dufour, och när Finland skulle försöka reducera drog laget på sig totalt fem utvisningen i perioden. Något som givetvis gjorde jakten svårare.

Mäktig finsk vändning

I tredje perioden kom den efterlängtade reduceringen från Juniorlejonen. Fyra minuter in skapade Finland tryck, och när Aleksi Heimosalmi fick pucken vid blå, tog några skär mot mål, och stänkte upp pucken stenhårt i nättaket så var nollan spräckt.

Och Finland var klart bättre vid det skedet av matchen. Och laget fick utdelning med nio minuter kvar. Topi Niemelä skickade iväg en passning från höger backposition, rakt över centrallinjen, och till Joakim Kemell vid vänstra tekningscirkeln som med ett direktskott fick in pucken innan Dylan Garand i kassen lyckades komma över.

Galen förlängning

2-2 stod sig perioden ut, och förlängning krävdes för att kora en vinnare. I förlängningen skapade Finland några högklassiga målchanser där de hade en puck som dansade på mållinjen efter att kaptenen Mason McTavish knackat ned pucken i luften när pucken var på väg mot ett avgörande för Finland. Och det svider nog för Finland. För minuten senare skulle Kanada avgöra i ett två mot ett läge där Logan Stankoven assisterade till Kent Johnson som på sin egen retur satte 3-2.