Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jubel efter Kanadas 2–0-mål. Foto: TT

Kanada världsmästare efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

USA körde över dem i gruppspelet.

Men när det gällde som mest klev Kanada in och levererade.

– Vi kom hit för att vinna guld och vi lyckades, säger Kanadas Sarah Nurse till SVT Sport.

Damernas ishockey-VM har avgjorts vid 21 tillfällen sedan 1990. I 20 av de finalerna har Kanada och USA ställts mot varandra. Så blev det även i år och man kan verkligen inte klaga på underhållningen som damishockeyns två giganter bjöd på.

Det skulle dock dröja till 9.30 in i den andra perioden innan målnollan spräcktes.

Målskytt: Kanadas Brianne Jenner som lyckades få in pucken längs isen från en snäv vinkel.

Och lite mindre än en och en halv minut senare small det igen, från samma vinkel och från samma klubba. Den här gången hittade dock Jenner det bortre krysset.

– Hon gör mål igen! Från samma vinkel, rätt upp i krysset. Snacka om vackra mål av Jenner, sa SVT:s kommentator Chris Härenstam.

USA kom dock igen och fick in en viktig reducering genom Abby Roque med bara 21 sekunder kvar att spela av mittenakten.

Magnifik trippelräddning

I den tredje perioden pressade USA på för en kvittering och de kom också riktigt nära vid flera tillfällen, farligast var det med 30 sekunder kvar att spela då den kanadensiska målvakten Ann-Renee Desbiens stod för en magnifik trippelräddning, men Kanada lyckades på något sätt freda det egna målet, vinna med 2–1 och bärga sitt andra raka VM-guld.

KLIPP: Ann Renee Desbiens galna trippelräddning blev avgörande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanadensiska målvakten Ann Renee Desbiens.

– Det är otroligt, vi har lagt ner så mycket arbete den här turneringen och jag tror att många hade räknat bort oss, så att vi vinner är fantastiskt, säger Kanadas Sarah Nurse till SVT Sport och hon fick medhåll av tvåmålsskytten Brianne Jenner:

– Det är riktigt härligt, vi gjorde inte vår bästa turnering men vi hittade ett sätt att vinna när det verkligen betydde något. Det här är det bästa laget jag spelat i. Oavsett om vi vinner eller förlorar så har vi varandras ryggar.

SVT:s expertkommentator Maria Rooth var bländad av Kanadas vinnarmentalitet.

– Jag är så imponerad av Kanada. Hade ni där hemma också sett deras matcher hade ni undrat: hur kan de spela så här bra nu? Men det är deras tävlingsinstinkt, när det väl gäller så steppar alla upp, säger Rooth.

VM

USA logo

USA

1 - 2

Kanada logo

Kanada

0-0, 1-2, 0-0
Herning
Publik: 1738

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.