Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Kaos när ligorna pausas – oklart med uppflyttning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ishockeyförbundet har i samråd med berörda ligor valt att pausa SHL, hockeyallsvenskan och SDHL. Om serierna inte kommer igång är det oklart hur det blir med upp- och nedflyttning.

– Det här är en helt ny situation som ingen överhuvudtaget varit beredda på, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

På grund av coronavirusets spridning meddelade SHL och Svenska ishockeyförbundet att man skjuter upp SM-slutspelet till 24 mars. I dag gick tog först hockeyallsvenskan och senare SDHL samma beslut. SDHL-finalen är även kortad ned från bäst av fem till tre matcher. Kvällens final är däremot inställd eftersom att både Luleå och HV71 har spelare som insjuknat. Det är dock oklart vad det är för sjukdomar.

Och hur det blir med upp- och nedflyttning mellan hockeyallsvenskan och SHL är just nu oklart.

Corona och idrott

– Det här är en helt ny situation som ingen överhuvudtaget varit beredda på. Vi inser att vi inte kan spelare vidare. Under tiden kommer elitkommittén kolla på olika situationer. Vi har satt en gräns till den 20 mars då vi behöver ta ett beslut, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet till SVT Sport.

Olika scenarier

 Internationella ishockeyförbundet (IIHF) tvingades ställa in damernas A- och B-VM. IIHF valde att alla lag ska stanna kvar i den division man tillhörde inför säsongen. Om Svenska ishockeyförbundet kommer gå samma väg vill Anders Larsson inte gå in på.

– Jag vill inte spekulera kring det och elitkommittén jobbar just nu med scenarier, säger han till SVT Sport.

Samtidigt kräver Modo och Björklöven, som vann hockeyallsvenskan, att de ska flyttas upp.

– Det enda rimliga är att vi och Björklöven flyttas upp till SHL. Det måste bli så. Vi har spelat oss till den här positionen, säger Modos vd Johan Widebro till Sportbladet.

Klipp: Björklöven kvitterade i finalserien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet