Jegor Jakovlev deppar efter ROC:s finalförlust mot Finland under OS i Peking. Foto: BILDBYRÅN

Klart: Ryssland portas från hockey-VM 2024

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Belarus portas från hockey-VM även nästa år.

Det meddelar IIHF i ett pressmeddelande.

”Ett bra och viktigt beslut”, säger Anders Larsson, ordförande på Svenska ishockeyförbundet.

Till följd av invasionen av Ukraina i februari 2022 tog det Internationella ishockeyförbundet (IIHF) beslutet att porta Ryssland och Belarus från alla internationella mästerskap. Då meddelade man att avstängningen gällde tills vidare.

Nu står det klart att länderna portas från spel även kommande säsong. Det innebär att länderna inte kommer att få vara med i ishockey-VM nästa år heller.

IIHF:s styrelse skriver i ett pressmeddelande att beslutet baseras på bedömningen att det inte är säkert att låta Ryssland och Belarus delta internationellt.

”Det är ett bra och viktigt beslut att Ryssland och Belarus inte heller nästa säsong tillåts delta i internationella mästerskap. Ett beslut som vi i svensk ishockey står bakom och ser som helt nödvändigt i det rådande läget”, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet och styrelseledamot i IIHF, i en kommentar på förbundets hemsida.

KRIGET I UKRAINA: Ryska minoriteter skickas till döden i Ukraina:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryssland kommer att förändras i grunden” Alexandra Garmazhapova tror att kriget ändå kan leda till något bra. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.