Oskarshamn tog historisk SHL-seger inför hemmafansen

Oskarshamn följde upp poängen i Skellefteå med att vinna den första SHL-matchen på hemma-is. Det blev 4-1 mot Leksand i nykomlingsmötet och det starkt nederlagstippade laget har fått en smakstart i sin historiska första säsong i den högsta serien.

– Det är en drömstart. Det är en grym grupp och vem som helst skulle kunna ha bokstaven. Jag ska inte uttala mig om att experterna tycker att vi skulle vara så dåliga, säger kaptenen Johan Alm leende, värvad från Skellefteå AIK.

Fansen stod upp och sjöng när John Dahlström satte Oskarshamns andra mål i tom kasse för 4-1 i slutet. De saliga fansen stod kvar länge och firade med spelarna i en gemensam glädje. Det är en kväll som man kommer att minnas länge i den småländska kuststaden.

Det tippade stryklaget är på femte plats efter två omgångar. Visserligen väldigt, väldigt tidigt men laget  har ändå klarat av att ligga på direkt till kvartsfinalplats någon gång under jungfrusäsongen.

Tog ledningen första gången med sju minuter kvar

Med sju minuter kvar spelade Jesper Dahlroth in pucken och Nicklas Heinerö höll sig framme och styrde in pucken från nära mål för 2-1 och ett våldsamt jubel utbröt på läktarna. Strax därefter hade Heinerö ett skott i utsidan av stolpen, en klang som hörde i hela den fullsatta hallen.

När Leksand hade tagit ut målvakten gjorde Markus Modigs 3-1 i tom kasse. Leksand hade då powerplay och spelade sex mot fyra.

– De kommer in i matchen vid tre mot fem-underläget på en väldigt märklig utvisning. Det gav dem momentum, säger Leksands tränare Roger Melin som var mycket missnöjd med lagets powerplay.

Hann tänka inför första hemmamålet

I slutet av den andra perioden spelade Oskarshamn fem mot tre, det som blev ödesdigert för Leksand. Från nära håll hann Markus Modigs, tänka, sikta och lägga in pucken för 1-1 högt bakom Janne Juvonen i leksandskassen.

– Det är alltid kul att göra sitt första mål i SHL. Jag funderade om jag skulle spela tillbaka eller vispa upp den vid första stolpen, säger Modigs om klubbens första SHL-mål på hemmaplan till C More.

I mitten av den första perioden misslyckades Oskarshamn i ett uppspel. Leksandsspelarna kunde erövra pucken och snabbt ställa om vid offensiv blå. Jonas Ahnelöv vägde av situationen på högerkanten och spelade in pucken framför mål där Oskar Lang höll sig framme och kunde göra ett enkelt mål för 1-0.

Strax efter målet fick Filiph Engsund matchstraff för en crosschecking, en klubba i ansiktet, och Leksand fick spela fem minuter i fem mot fyra. Leksand hade ett par chanser att utöka till 2-0 men Oskarshamn klarade krisen.