Luleås Julius Honka jublar med lagkamraterna efter sitt 1-0-mål i den femte SM-finalen mot Färjestad. Foto: Pär Bäckström/TT

Luleå tar ledningen i finalserien – kan bli mästare på måndag

På måndag kan allt avgöras – och då är det fördel Luleå.

Norrbottningarna vann den femte matchen i SM-finalen mot Färjestad med 4–0 och leder nu med 3–2 i matcher.

– Jag är så stolt över grabbarna, att vi tagit oss så här långt. Nu har vi en match kvar, säger målskytten Julius Honka till SVT Sport.

Den femte matchen i finalserien var visserligen inte direkt avgörande, men med matchboll inför den sjätte finalen har nu Luleå möjlighet att bli svenska mästare på måndag.

Hemmalaget tog direkt tag i taktpinnen, medan Färjestad blev passiva och lät sig tröttas ut av Luleås långa och många anfall i både första och andra perioden.

Trots detta, och sex minuter i powerplay i första, dröjde det till mitten av andra perioden innan Luleå för första gången hittade in bakom storspelande Dominik Furch i Färjestadsmålet. Julius Honka ordnade 1–0, men Furch lät inte norrbottningarna gå ur andra perioden med en större ledning än så.

– Glad att den gick in, säger Honka efter matchen.

– Det hänger på oss nu. Vi har kraften i laget, vi litar på varandra och vi vill det här så mycket. Vi måste vara stolta att vi tagit oss så här långt tillsammans och nu måste vi bara ta vara på det, fortsätter han.

Tre mål i tredje perioden

När Färjestad febrilt jagade kvittering i inledningen av tredje stod Joel Lassinantti i Luleåmålet pall. Två jätteräddningar höll Karlstadslaget borta och i stället blev det Jack Connolly som överlistade Furch igen och gav 2–0 till hemmalaget.

– Huvudsaken för mig är att hjälpa laget vinna matcher så det gäller att fortsätta med det, säger Lassinantti om sina räddningar.

Det återstod åtta minuter.

Måstematch för Färjestad

Men ett nedtryckt Färjestad orkade inte jaga ikapp, trots att hemmalaget tappat fart. 3–0 och 4–0 till Luleå kom med fem och tre minuter kvar av matchen (Einar Emanuelsson och Connolly, i öppen målbur) och där var det avgjort.

– Det är tight, små marginaler, konstaterar Färjestadstränaren Tomas Mitell.

Den sjätte matchen spelas i Karlstad på måndag. Hittills har samtliga finalmatcher vunnits av laget med hemmaplansfördel.

– Vi har haft chansen alla matcher. Till slut kommer det att vända runt till oss, säger Mitell.