Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Luleås märkliga uppehåll i SDHL – tre veckor utan match

Uppdaterad
Publicerad

Luleå leder SDHL efter en poängstark höst.

Men den som är nyfiken på att se laget spela får under brinnande seriespel vänta i över tre veckor.

– Nu har vi tiden att träna på ett sätt som man aldrig brukar kunna träna under säsong. Jag hoppas motståndarna tycker vi är farliga efter det här, säger Ronja Savolainen till SVT Sport.

Det som var ett glest spelschema för Luleå under januari blev ännu glesare när Göteborg drog sig ur SDHL i höstas och två möten med laget försvann under den här perioden.

Luleå har nu inte spelat match sedan 6 januari, och nästa möte borta med Leksand är först på söndag, 29 januari.

”Skittråkigt men nyttigt”

– Skittråkigt, men ändå nyttigt på ett sätt. Vi kan fila på smådetaljer och har kört väldigt hård fys. Det är sällan man kan köra hårt off ice under säsong. Samtidigt längtar man efter att spela match igen, säger Ronja Savolainen.

Tränaren Jens Själin kom in mitt under säsongen i och med ett plötsligt tränarbyte och på så sätt tror Savolainen att speluppehållet kom med perfekt tajming.

– Han vill lära oss väldigt många smådetaljer, har mycket idéer och ser spelet på ett helt annat sätt än jag varit med om med andra coacher. Det ser bättre ut för varje träning som varit och det tycker väl Jens också. Jag hoppas vi tar med det till de sista matcherna och slutspelet.

Missnöjd med spelet

Luleå leder tabellen efter 24 spelade matcher med 68 poäng av 72 möjliga.

Lagets hårdträning kan därför verka oroväckande för motståndarna och Ronja Savolainen menar att Luleå har mycket att förbättra i jakten på sitt sjätte guld på åtta år.

– Jag tycker inte att vi har spelat en enda match som varit wow-bra. Vi har startat matcherna bra, de första 30 minuterna, men de andra 30 minuterna har varit väldigt dåliga. Även om vi har styrkan att vinna när vi gör dåliga matcher så vi vill vi ha 60 minuter eller mer om det blir så där vi spelar på vår högsta nivå. Jag hoppas att vi lärt oss mycket de här tre veckorna och hoppas att motståndarna tycker att vi är farliga efter det här.

KLIPP: SVT:s expert Maria Rooth summerar SDHL efter halva serien – hyllar Luleå (22 december):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.