Mikko Manner. Foto: Bildbyrån.

Mikko Manner tar över Brynäs

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en världsmästarcoach som tar över Brynäs.

Mikko Manner, assisterande förbundskapten för Finland, ska leda SHL-laget.

– Det är en dröm att kunna ta nästa steg i tränarkarriären i Sverige och SHL till SVT Sport.

Mikko Manner tog VM-guld med Finland 2019 och har tre inhemska ligatitlar med Kärpät som coach. Nu ska han försöka upprepa bedriften i Sverige:

– Jag försöker ge mitt hjärta för människor som är runt mig. Att de känner att deras arbete är viktigt. Jag tror att om jag får folk att lita på mig och trivas och gör sitt bästa så kommer resultaten efter det, säger han.

Nu tar 46-åringen över jobbet som huvudtränare i Brynäs, som hängde sig kvar i SHL med nöd och näppe efter kvalvinst mot HV71.

– Jag har lite koll på svensk hockey. Jag har pratat med Josef Boumediene. Det är en legendarisk klubb i SHL. Det är en stor ära att få hjälpa Brynäs på väg upp, säger han.

VM-coach i Riga

Efter säsongen har det dessutom stormat rejält i Gävlelaget då två spelare står misstänkta för misshandel i nära relation respektive våldtäkt.

Manner har varit assisterande förbundskapten de senaste fem åren är just nu i Riga på ishockey-VM i där hans Finland ska försöka försvara guldet från 2019.

Kontraktet med Brynäs är skrivet på två år.

– Det är stort. Det är en ära. Jag vill göra det bra och visa att även finska killen kan göra det bra i svensk hockey. Jag vill lära mig kulturen, säger Manner.

Han fortsätter:

– Jag älskar supporterkulturen i Sverige. Man är lite svartsjuk i Finland på de svenska lagen som har så bra supportrar. Det är egentligen bara i Vaasa där jag kommer ifrån som vi har liknande kultur.

”Begåvad speltaktiskt”

Rekryteringsarbetet har letts av Josef Boumedienne, sportslig rådgivare i klubben, då det inte finns någon sportchef på plats.

– Han har ett modernt ledarskap. Han tror på att få alla människor runt laget att må bra och att skapa en miljö för att få alla att prestera. Sen har det varit viktigt för mig att få hit en tränare som har vunnit tidigare och som vet vad som krävs för att vinna på högsta nivå. Mikko är dessutom väldigt begåvad speltaktiskt, säger Boumedienne.

KLIPP: Detta har hänt – turbulensen i Brynäs (17 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.