Oscar Alsenfelt tror inte SHDL kommer påverkas negativt av den nystartade PWHL. Foto: Bildbyrån

SDHL:s Oscar Alsenfelt om nystartade PWHL: ”Bra att föda drömmar”

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla svenska spelare draftades till PWHL under natten.

Hur den nystartade ligan kommer påverka SDHL i framtiden är fortsatt oklart. 

– Det är bara spekulationer, säger SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt till SVT Sport.

I januari drar den nystartade amerikanska ligan PWHL igång för första gången. Trots att ligan kommer konkurrera om spelare med SDHL tror Alsenfelt inte att kvalitén i Sverige kommer sjunka.

– Kortsiktigt kommer det inte påverka speciellt mycket. Vi kommer inte tappa några spelare nu då våra spelare redan har avtal. Sedan får vi ha ögonen öppna och se om vindarna vänder när den ligan sätter sig.

Ingen tydlig plan – än

SDHL har ännu inte lagt någon plan för hur ligan ska arbeta för att inte tappa kvalité när fler ligor drar i toppspelarna.

– Det är väldigt svårt att säga och rena spekulationer nu i början. Vi behöver hålla en nära relation till PWHL och följa utvecklingen för att kunna ligga ett steg före.

”Att få vara proffs på riktigt”

Alsenfelt tror att PWHL kommer vara nyttig för utvecklingen av svensk hockey.

– Jag väljer att se det som något positivt. Det är alltid bra att föda drömmar för unga tjejer att sikta mot. Att få vara proffs på riktigt i en liga där alla de bästa troligtvis kommer vara. Vi behöver de drömmarna, säger han och lägger till:

– Många är av den åsikten att om vi får bra spelare att åka över dit så kommer de utvecklas och bli bättre.

Utländska spelare har toppat SDHL:s poängliga 14 säsonger i rad, något det dock skulle kunna bli ändring på i år.

– Just nu håller våra importer väldigt hög klass. Det skulle dock inte förvåna mig om det var en svenska som slutar i toppen av poängligan denna eller nästa säsong.

PWHL genomförde sin första draft under natten. Emma Söderberg valdes in i den förväntade toppklubben Boston och Lina Ljungblom draftades till Montreal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Söderberg draftad av Boston – se ett utklipp från draften i spelaren Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.