Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oskar Lindblom: ”Känns som att man har varit borta i tre år” Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Oskar Lindblom: ”Hade det varit smalbenet hade det varit kört”

Uppdaterad
Publicerad

”Varför ska just jag få det här? Jag var så pass pigg och spelade bästa hockeyn i mitt liv. Sedan säger de: Du är sjuk. Du har cancer.”

Orden är NHL-spelaren och Tre Kronor-stjärnan Oskar Lindbloms. Han tar ett djupt andetag innan sambon Alma Lindqvist tar vid.
– Det var miljoner tankar, tårar och oro. Tänk om han inte klarar det? Men ganska snart blev inställningen att vi skulle greja det här. Tillsammans.

Det är knappt ett år sedan nyheten slog ner. 23-årige elitidrottsmannen Oskar Lindblom hade diagnostiserats med den elakartade och dödliga sjukdomen Ewing Sarkom. En sällsynt form av cancer som attackerar skelettet och sakta bryter ner kroppen.
– Det började med att jag fick en tackling och ont i revbenet. Jag tänkte inte mer på det. Det kändes inte helt hundra men som hockeyspelare så tänker man inte på det. Det går nog över, berättar han för SVT Sport.
– Jag fortsatte spela och fick fler tacklingar. Efter ett tag kunde jag inte ens ligga på den sidan.

Sambon Alma:
– Jag ser ju alltid det värsta i allting. I det här fallet är jag väldigt glad att jag gjorde det. Jag googlade och det första jag fick upp var order cancer. Jag blev otroligt rädd och kunde inte sova den kvällen, berättar hon för SVT Sport.
– Första läkaren sa att det med största sannolikhet inte var cancer men efter en noggrannare undersökning så fastställdes Ewing Sarkom. Det var en chock.

Där och då började kampen. En kamp som de två, sida vid sida utkämpade.
– Alma var ett enormt stöd, utan henne hade jag inte klarat det, säger Oskar Lindblom.
– Du var så svag, du kunde inte ta dig ut ur sängen, säger hon och ser med ömmande ögon mot Oskar.

”Hade jag fått det på smalbenet hade det varit kört”

Behandlingen blev tuff. Cancern som attackerade revbenen opererades bort.
– Jag hade tur i oturen. Revbenet gick att operera bort och nu säger de att det längre inte finns något spår av sjukdomen i kroppen, berättar Lindblom.

– Hade jag fått det på smalbenet hade jag kanske inte kunnat spela hockey mer. Då hade det varit kört, då hade jag behövt ta bort...
– Ja, då hade du behövt amputera benet, säger Alma.
Oskar:
– Ja, eller något liknande... Jag fick det nog på bästa stället jag skulle kunna få det.

När vi besöker Lindblom i Gävle tränar han med kompisarna från Brynästiden. Samtliga är i dag NHL-spelare.
– Det är bara ren och skär glädje att kunna stå på en is tillsammans igen. Det här tog hårt på oss alla, säger Calgary-stjärnan Elias Lindholm.
– Det här är en kille som ingen kan säga något negativt om. Världens snällaste människa och så drabbar en sån här sak honom. Men han är stark.

Skrev nytt treårskontrakt

Lindblom, som under sensommaren och hösten mirakulöst nog spelade i NHL-slutspelet, säger att fysiken fått sig en ordentlig törn efter sjukdomen.
– Ibland känns det som om jag varit borta från hockeyn i tre år. Det går segt och det är svårt att hitta balansen i åkningen, sånt som man annars inte tänker på. Men målet är att vara tillbaka 100 procent till säsongen startar igen.

Lindbloms klubb Philadelphia valde också under den här svåra tiden att förlänga avtalet. Ett treårskontrakt skrevs med en lön som säkrar den ekonomiska framtiden.
– Jag tänkte ju att de tar en risk genom att fatta det här beslutet men det skickar verkligen en signal. Det här betydde jättemycket för mig och för framtiden. Samtidigt så inser man att hälsan går verkligen före allt.
Alma:
– Om man går igenom cancer så blir livet sig aldrig likt igen. Man tänker på livet på ett helt annat sätt. Man är så tacksam över att vara frisk.

Oskar flikar in:
– Problem blir inte så stora.
Alma:
– Vi är i dag mycket mer positiva till livet.

REPORTAGE: Se hela mötet med Oskar Lindblom och sambon Alma

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oskar Lindblom om kampen mot cancern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer