Skellefteås Andreas Wingerli deppar efter ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Brynäs 26 oktober 2019 i Göteborg. Foto: BILDBYRÅN

Permitteringar aktuellt inom SHL: ”Det har varit diskussioner”

Uppdaterad
Publicerad

AIK fotboll har gjort det – nu kan det snart bli möjligt för SHL-klubbar att genomföra permitteringar.

– Det har varit diskussioner i frågan, säger spelarfacket Sicos ordförande Kristoffer Sparring till SVT Sport.

Coronaepidemin sätter sina fotspår i såväl samhället och idrotten världen över. Ligor och mästerskap har skjutits upp på löpande band. Så sent som igår kom beskedet att OS inte kommer att genomföras i sommar.

Förra veckan blev Arbetsgivaralliansen och Unionen överens om ett nytt kollektivavtal som möjliggör permitteringar inom idrotten. För några dagar sedan bekräftade AIK fotboll att klubben korttidspermitterar spelare och ledare.

Corona och idrott

Efter det inställda SM-slutspelet och kvalspelet är det många klubbar som förlorar mycket intäkter i form av uteblivna matcher. Det kan påverka ekonomin negativt och som en konsekvens kan klubbar tvingas att göra nedskärningar vad gäller kostnaderna.

Nu kan SHL och spelarfacket Sico tillsammans med Unionen vara nära en sådan lösning inom SHL med hjälp av korttidspermitteringar, skriver HockeyNews.

Spelarfacket Sicos ordförande Kristoffer Sparring bekräftar för SVT Sport att det finns diskussioner.

”Förs diskussioner”

– Jag vet att det varit diskussioner i frågan men jag sitter inte med informationen om det tecknats något avtal eller inte, säger Sparring till SVT Sport.

– Hur den här permissionen ska fungera är för oss i Sico oklart. Det är klart att alla nu måste se över vad man har för verktyg, på grund av den rådande situationen. Alla har det svårt ekonomiskt.

Korttidspermittering innebär att den anställda går ner i arbetstid under en period, samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Den anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön.

KLIPP: Här hjälper José Mourinho corona-drabbade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet