Renberg: ”Tycker fyra år är fel”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska Jevgenij Kuznetsov har stängts av i fyra år från landslagsspel av internationella ishockeyförbundet (IIHF). Samtidigt väljer NHL att – åtminstone för tillfället – inte stänga av honom från spel i ligan.
– Jag är rätt säker på att han inte tagit kokain för att bli bättre på hockeyplan. Därför tycker jag att fyra år är fel, säger SVT Sports expert, Mikael Renberg.

IIHF och NHL står långt ifrån varandra i sina respektive bedömningar. Från IIHF går man stenhårt på avstängning och NHL väljer att fokusera på att Kuznetsov ska genomgå ett rehabiliteringsprogram mot sitt missbruk.

– De har ju alltid haft olika agendor och jag tror det är svårt att ändra på det där och på sätt och vis resonerar NHL klokare. Jag är rätt säker på att han inte tagit kokain för att bli bättre på hockeyplan. Därför tycker jag att fyra år är fel, säger Renberg och fortsätter:

– Jag tycker det är rätt att han blir avstängd men sen kan man diskutera hur många år det ska vara. Jag tycker det ska vara skillnad om man tar en sådan här drog. De som tar rena steroider, vad ska de få, åtta år?

Såg aldrig folk ta kokain

27-åriga Kuznetsov ska genomgå en rehabilitering och har gått med på att bli testad vid regelbundna tillfälle. Som läget är nu kommer han inte att stängas av från spel i NHL.

– Jag tycker inte han ska spela hockey just nu utan han ska rehabiliteras. Jag vet att NHL är bra på att hjälpa till och har bra program för missbruk och har bra uppföljning efteråt. De lägger ner rätt mycket pengar på att ta hand om sina spelare.

Renberg tror att droger har florerat kring ligan i många år men såg aldrig något av det själv under sina tio säsonger i NHL.

– Jag såg aldrig någon ta kokain, däremot är det otroligt vanligt att folk röker marijuana, det är jättevanligt där borta. De är väldigt populära och jag tror frestelserna är enorma och en del klarar väl inte av att stå emot helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer