Marco Lehmann fälldes två gånger i samma sekvens – och fick två straffar. Schweiz missade dock båda och Ryssland kunde till slut vinna med 7-4. Foto: TT Bild

Ryssland dubbelt straffade – vann ändå

Uppdaterad
Publicerad
Att Ryssland skulle besegra Schweiz var ingen skräll.
Men det blev ingen lättköpt seger – tvärtom.
Efter underläge med 0-2 och 1-3 lyckades ryssarna vända till seger med 7-4 (1-2, 2-1, 4-1) efter att bland annat ha fått två straffar dömda mot sig – på samma gång!

Schweiz chockade stornationen Ryssland med med att ta ledningen med 2-0 halvvägs in i den första perioden. Visserligen reducerade Ryssland, men i början på andra perioden utökade Schweiz till 3-1.

I det läget hade Schweiz tredjeplatsen i gruppen inom räckhåll, och Tjeckien såg ut att sluta fyra och bli potentiell kvartsfinalmotståndare för Juniorkronorna. I händelse av att Sverige blir gruppsegrare i den andra gruppen.

Men Ryssland trampade på gasen, reducerade, kvitterade och allt såg ut att gå planenligt mot en rysk seger.

Lehmann fälld – två gånger

Då trampade schweizaren Marco Lehman iväg mot den ryska buren.

Backen Ivan Samorukov tog då till oschyssta medel för att stoppa Lehman. Först fällde Samorukov Lehman med en tripping, men Lehmann studsade upp och fortsatte mot mål. Samorukov ”trippade” då Lehman igen och domarna Lassi Heikkinen och Maxim Sidorenko blåste för straff. Eller straffar.

Domarparet dömde nämligen straff för båda förseelserna – i samma sekvens.

Schweiz hade ett gyllene läge att dra ifrån Ryssland när först ”offret” Lehmann skulle lägga straff, men därefter också kollegan Kurashev.

Trots det unika domslutet så blev utdelningen noll för Schweiz när både Lehmann och Kurashev missade sina straffar.

Ryskt mål i numerärt underläge

Strax efter drabbades Ryssland av ett matchstraff för ”buttending”, och med en femminutersutvisning fick Schweiz ytterligare en möjlighet att på nytt ta ledningen.

Men det slutade lika illa – eller värre – för Schweiz.

Ryssen Slepets gjorde nämligen 4-3 i numerärt underläge, och trots att Schweiz gjorde ytterligare ett mål så var segern aldrig hotad för Ryssland som till slut kunde vinna med 7-4.

Troligt kvartsfinalmotstånd för Sverige

Den ryska segern innebär sannolikt att Sverige kommer att få möta Schweiz i en kommande kvartsfinal.

På nyårsafton möter Tjeckien Danmark och är favoriter att vinna den matchen. Vinner Tjeckien den matchen slutar Schweiz fyra. Samtidigt möter Juniorkronorna Kazakstan, och vinst i den matchen betyder att Sverige vinner gruppen och för möta den sannolika fyran Schweiz i ´kvartsfinal.

Matchen Sverige-Kazakstan sänds i SVT 1 med start klockan 00.15 på nyårsnatten.

JVM (Juniors)
Schweiz logo

Schweiz

4 - 7

Ryssland logo

Ryssland

2-1, 1-2, 1-4
Vancouver
Publik: 13724

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

JVM i ishockey

Mer i ämnet