Ryssland får inte vara med i Beijer Hockey Games. Foto: Bildbyrån

Ryssland portas från Beijer Hockey Games

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska ishockeyförbundet har bestämt sig.

Det blir inget ryskt lag i Beijer Hockey Games.

– Att bjuda in ett ryskt landslag i ishockey till Euro Hockey Tourturneringarna i Stockholm, Helsingfors och Prag är därför helt otänkbart i nuläget, säger ordföranden Anders Larsson.

Tidigare i dag gick den svenska förbundskaptenen Johan Garpenlöv ut, i en intervju med Radiosporten, och sa att han minsann inte tänkte coacha ett svenskt lag mot ett ryskt.

Nu står det klart att han åtminstone slipper göra det i Beijer Hockey Games, som spelas i början på maj i Stockholm.

”En fruktansvärd situation”

Turneringen som består av Tre Kronor, Tjeckien, Finland och Ryssland har nu beslutat sig för att porta de sistnämnda.

– Den ryska invasionen av Ukraina är en fruktansvärd situation, och vi inom ishockeyvärlden står helt bakom Ukrainas folk. Att bjuda in ett ryskt landslag i ishockey till Euro Hockey Tourturneringarna i Stockholm, Helsingfors och Prag är därför helt otänkbart i nuläget, vilket vi var helt eniga om, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Kan komma att ersättas

Beslutet gäller emellertid inte bara i turneringen i maj, utan i alla turneringar på både herr, dam- och juniorsidan där ryska lag haft inbjudan.

Ishockeyförbundet jobbar nu för att ersätta det ryska laget med ett nytt landslag till Beijer Hockey Games.

MER ISHOCKEY: Oskarshamn bröt galen bortasvit (28 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.