Samspelt AIK säkrade femteplats: ”Jätteskön seger”

Med en omgång kvar av grundserien säkrade AIK femteplatsen, efter en 4-1-seger på bortais mot Leksand.

Allt verkade enkelt för Stockholmslaget – som förmodligen ställs mot en grannklubb i slutspelets första fas: Djurgården.

– Det är alltid kul med ett derby, säger Fanny Rask till SVT Sport.

Vissa dagar kan idrott se lekande lätt ut. Kvällen i Tegera Arena var en sådan dag för AIK.

Efter en mållös första period spräckte Lisa Johansson nollan i andra för gästerna. Och efter det rullade det bara på.

AIK krönte sista perioden med tre mål inom sex minuter, där en soloprestation av rutinerade Line Bialik Öien till 2-0 var startskottet.

”Skönt att ha med sig in i slutspelet”

Laget var samspelta, hade mycket trafik framför mål och verkade veta precis var de hade varandra på isen. Bästa exemplet var 4-0-målet: en uppvisning i skickligt passningspel som avslutades med skott på nära håll signerat Sabina Küller.

– Jätteskön seger att ha med sig in i slutspelet. Vi kommer ut och gör framför allt en bra förstaperiod, där vi sätter tempot och visar att vi går framåt, säger AIK:s Fanny Rask till SVT Sport.

Leksand saknade fokus

Leksand, som har haft en svängig säsong där laget inledde med sju raka förluster men nu är slutspelsklara, fick in ett tröstmål på slutet.

Lagkapten Hanna Sköld upplevde att det saknades fokus.

– Vi har en bra känsla innan vi går in och börjar matchen. Men det känns inte som att vi är här riktigt i dag. Det är tråkigt.

Så är förutsättningarna inför slutspelet

För AIK innebär segern att laget slutar femma i grundserien. För Leksand, som just nu ligger på en åttondeplats i tabellen, väntar möte med SDE i morgon.

– Vi vill gå in en skön känsla i slutspelet, vi går in för att vinna imorgon och ta den där sjundeplatsen, säger Hanna Sköld.

AIK kommer med stor sannolikhet möta tabellfyran och Stockholmsrivalen Djurgården i slutspelsfasen.

– Det är alltid kul med ett derby så det ser vi fram emot, säger Fanny Rask.

En annan match som utmärkte sig under kvällen var målrika rysaren mellan Linköping-Luleå, som slutade med att Luleå vann med 4-3 i sudden. Linköping kan trots förlusten glädjas åt säkrad slutspelsplats.