Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Damkronornas stjärnmålvakt Sara Grahn missar OS. Foto: TT/Bildbyrån

Sara Grahn OS-tillgänglig – efter fyra negativa coronatest

Uppdaterad
Publicerad

Sara Grahn, 33, har avlagt fyra negativa PCR-tester och är redo att åka till OS.

Men det förändrar trots allt inte läget för målvaktsstjärnan – som är reserv på hemmaplan.

– Jag skulle ju varit där och hade kunnat vara där. Det är det som gör det jobbigare, säger hon.

13 dagar innan Damkronornas OS-premiär meddelade Svenska Ishockeyförbundet att Sara Grahn hade testat positivt för covid-19 och att hon därmed skulle missa mästerskapet i Peking.

Nu, med två dagar till premiären mot Japan, har målvaktsstjärnan lämnat fyra negativa tester – det som krävs för att flyga in i Kina – och hade således kunnat ansluta till sina lagkamrater.

– Det stämmer bra, bekräftar 33-åringen.

Men så blir det inte.

Olof Östblom, tävlingschef på förbundet, meddelar i ett sms till SVT Sport att det är den trupp som rest till Peking som också kommer inleda turneringen.

Reserv på hemmaplan

Först vid skada eller sjukdom kan det bli aktuellt att kalla in reserver eftersom truppen är fylld.

– Alltså, jag tyckte de tog beslutet lite snabbt att kalla in en ny och det står för mig. De sa typ tack och hej direkt jag var positiv. Man kunde ha haft lite tålamod och väntat ut helgen. För på måndagen därpå var jag negativ (tio dagar innan premiären) och började träna direkt, så jag har varit redo och tränat stenhårt i snart en och en halv vecka. Det känns så klart tungt när jag vet att jag är i bra form och hade kunnat åka ner och spela bra hockey, säger Sara Grahn.

Har du stått i kontakt med förbundet sedan dess?

– Jag har varit i kontakt med dom och ska testa mig var tredje dag för att vara redo om det nu skulle hända något. Jag är som sagt reserv på hemmaplan.

Skulle du åka över till Kina om du fick samtalet?

– Det är en jättesvår fråga. Men jag tror faktiskt jag hade åkt. Det här är något man väntat på i fyra år att göra.

Du känner ingen bitterhet?

– Nej inte vad jag känner just nu. Nu känner jag att jag hade åkt. Det kanske kommer mer när turneringen är slut... vem vet.

Konkurrenterna avvaktade

Både Schweiz och Finland har haft liknande fall som Sverige. Alina Müller och Viivi Vainikka testade båda positivt ungefär samtidigt som Grahn, men båda ländernas förbund valde – till skillnad från det svenska – att avvakta läget och inte ta in någon ersättare. Nu har både Müller och Vainikka anlänt till OS-byn.

– En sådan grej gör att det känns jobbigare. Jag skulle ju varit där och hade kunnat vara där. Det är det som gör det jobbigare. Varför kan dom och inte vi lösa det? Det är jättesvårt att säga. Förbundet har valt den här vägen och gått samma väg med herrarna nu och skickat bort två direkt som var positiva. Jag tycker kanske, när det är en pandemi som pågår, att man kan ha lite is i magen och se vad som händer och vara lite lösningsorienterade i situationen.

– Det är så klart jättetråkigt när andra länder valt att lösa det på ett bra och smidigt sätt. Det var ändå tio dagar till OS när jag testade positivt första gången så någonstans känns det väldigt tungt så sett.

Tror  du att du kommer orka följa mästerskapet hemifrån?

– Jag har faktiskt inte bestämt mig än. Jag får ta dagen och känslorna som de kommer. Jag kommer i alla fall önska mina närmaste vänner lycka till. Sen får vi se vad som känns rätt. Om jag klarar av det eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.