SDHL har gått ut med ett uttalande om Damkronornas bojkott Foto: Bildbyrån.

SDHL uttalar sig efter bojkotten

Uppdaterad
Publicerad
Damkronorna meddelade i onsdags att de går ut i en bojkott eftersom de anser att den ekonomiska situationen för landslagsspelarna är ohållbar. Nu uttalar sig SDHL om beslutet.

Svenska ishockeyförbundet gick på onsdagen ut med ett pressmeddelande rörande Damkronornas bojkott. Där framgick det bland annat:

”Den ersättning som spelarna har vid landslagssamling står respektive klubb för, genom de avtal vi har med klubbar och ligor på de högsta nivåerna.”

Nu har SDHL, på sin sajt, gått ut med ett uttalande rörande avtalet med Svenska ishockeyförbundet. Ligans styrelse, tillsammans med SDHL:s kommersiella chef Angelica Lindeberg, fastslår förutsättningar för det avtal som finns mellan SDHL och Svenska ishockeyförbundet.

”Avtalet innebär inte att ligan ska stå för ersättning vid förlorad arbetsinkomst för landslagsspelare men reglerar att klubbarna är skyldig att ställa spelarna till förfrågande för landslaget vilket också sker.”, står det skrivet i det officiella uttalandet från SDHL.

Här är uttalandet i dess helhet:

Visa

SDHL har avtal med Svenska ishockeyförbundet. När avtalet förlängdes i våras var parterna överens om att ligan skulle överta de kommersiella rättigheterna. Avtalet innebär inte att ligan ska stå för ersättning vid förlorad arbetsinkomst för landslagsspelare men reglerar att klubbarna är skyldig att ställa spelarna till förfrågande för landslaget vilket också sker.

Med undantag för säsongen 18/19 har förutsättningarna tidigare varit samma, ingen ersättning vid landslagsuppdrag, oavsett att de kommersiella rättigheterna då tillhört Ishockeyförbundet. Ingen skillnad mot idag.

För svensk damhockeys bästa är SDHL öppna för att delta i en dialog med alla parter och träffas och försöka hitta en lösning på konflikten.

SDHL kommer fortsätta arbetet med att skapa bättre förutsättningar för klubbarna och därmed indirekt förbättringar för spelarna. Detta arbete är prioriterat men det kommer att ta lite tid innan vi lyckats nå dit.

SDHL
Angelica Lindeberg tillsammans med styrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer