Färjestad fick med sig bonuspoängen efter att ha vänt 0-2 i Växjö. Foto: Bildbyrån

Favorittippade Färjestad vann mot mästaren Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Favorittippade Färjestad vann SHL-premiären mot den regerande mästaren Växjö med 4-3 efter straffar.

– Vi lyckas hitta en väg att vinna. Skönt att börja säsongen på det här sättet, säger den ende målskytten i straffläggningen, Victor Ejdsell, till SVT Sport.

Matchen exploderade i slutminuterna av ordinarie tid. När Växjö låg på för ett segermål bjöd man Färjestad på ett friläge efter slarvigt spel i egen zon. Gustav Rydahl, firar 27 i dag, fick måtta länge och väl och satte 3-2 uppe i högra krysset. Då återstod endast 3.02. De fåtalet FBK-fansen jublade över vad som verkade bli segermålet.

Men med 1.39 kvar kvitterade Växjö till 3-3. Hugo Gustafsson, ny från Södertälje, höll sig framme och tryckte in en retur i sin SHL-debut.

Med prick minuten kvar kom Växjö i en flygande omställning och Ludvig Nilsson hade pucken i stolpen bakom Henrik Haukeland, något Växjös pensionerade guldmålvakt från i våras, Viktor Fasth, noterade från läktaren.

– Jag tycker att vi gör en ganska bra första period, en väldigt bra andra, sedan kommer vi ner lite i tempo och nivå i sista, men lyckas ändå hitta en väg att vinna. Skönt att börja säsongen på det sättet, säger FBK:s matchvinnare Victor Ejdsell.

”Det var svettigt”

Det hela fick avgöras på straffar efter att förlängningen i tre mot tre blev mållös. FBK hade ett två mot ett-läge och var närmast i sudden.

– Det var väldigt skönt, det var svettigt. Vi var pressade de sista fem minuterna, säger FBK:s målvakt Haukeland till C More.

I straffläggningen var FBK:s Victor Ejdsell den ende av sex straffskyttar som satte sin straff.

I slutspelet i våras slog Växjö ut Färjestad med 4-0 i kvartsfinalserien.

”Jäkligt skönt att ta revansch”

En prestigeseger också?

– Ja, lite grand så, det var tufft att åka ut mot dem i slutspelet i fjol så det känns jäkligt skönt att ta revansch i dag, säger Ejdsell.

Hur bra är Färjestad den här säsongen? Ni har målats upp som en guldkandidat.

– På pappret är vi riktigt bra, inget snack om den saken, det handlar mer om vad vi gör. Spelar vi som gjorde i två perioder i dag men ser till att göra det i 60 minuter så kommer det att bli riktigt bra, summerar Ejdsell sitt lag.

Färjestad vände ett 0-2-underläge i denna fina start på säsongen.

– Det är blandade känslor just nu. Vi hade ledningen med 2-0, men gav bort segern. Jag gjorde inget vidare jobb i den tredje perioden och jag tycker att vi alla kan bli bättre. Det var upp och ner från båda lagen, men det är väl att förvänta i säsongens första match, säger Växjös målvakt Janis Kalnins efter sin SHL-debut.

SVT PÅ PLATS: Färjestad starkast borta mot Växjö

SHL

Växjö Lakers HC logo

Växjö Lakers HC

3 - 4

Färjestad BK logo

Färjestad BK

2-0, 0-1, 1-2, 0-0, 0-1
Vida Arena, Växjö
Publik: 2012

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.