Växjö firar SM-guldet med publiken. Foto: Bildbyrån

SHL:s önskan – så vill ligan ta in mer publik

Uppdaterad
Publicerad

Med bara tre veckor kvar till ishockeypremiären vill SHL ha ett snabbt besked i frågan om vaccinpass för att komma in på idrottsläktare.

– Frågan är jätteviktig, inte bara för idrotten utan också för kulturlivet, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

SHL:s 14 klubbar är överens om att man vill införa vaccinpass för att kunna ta in fler åskådare på läktarna till säsongsstarten den 11 september.

Liknande planer finns i bland annat Storbritannien. Där kan det bli aktuellt med vaccinpass på arenor med över 20 000 sittplatser från slutet av september. Och i Sydney i Australien ska det krävas vaccinpass på stora idrottsarenor från nästa år.

På olika baseboll- och basketarenor i USA har man redan börjat kräva bevis på att publiken är vaccinerad eller att de kan visa upp negativa coronatester.

I början av sommaren gav också regeringen Folkhälsomyndigheten (FHM) i uppdrag att se över vaccinpassfrågan. Utredningen har ännu inte presenterats och Sara Byfors, enhetschef vid FHM, säger att man inte har några planer på vaccinpass just nu.

– Det kanske kan förändras i framtiden när alla har fått en möjlighet att vaccinera sig men det ska jag verkligen låta vara osagt, säger hon till TT.

Avveckling dröjer

Skälet till att SHL driver frågan om vaccinpass just nu är att smittoläget i Sverige är högt och att nästa steg i avvecklingen av restriktionerna, då man kan fylla idrottsarenorna helt, därför ser ut att dröja.

Under förra säsongen fick man ta in max åtta personer i publiken. Enligt de nuvarande reglerna är det 300 personer per sektion, om övriga coronarestriktioner kan hållas.

– Våra klubbar kan idag ta in från 750 till 2 500–3 000 personer. Med vaccinationspass skulle vi kunna ta in väldigt många fler, men även ha kvar en del av arenan där gällande restriktioner fortfarande gäller, säger SHL:s vd.

Besked brådskar

Silfverstrand säger att det är väldigt viktigt att få tillbaka publiken.

– Ekonomiskt är det viktigt, publikintäkter är en stor del av intäkterna som vi har. Men för oss är det också viktigt att få tillbaka publiken för helheten, publik är ytterligare en dimension av hockeymatcherna.

Ett besked i frågan om vaccinpass brådskar.

– Det finns omställningsperioder ute i organisationerna hur man ska hantera det, det är ganska stora processer att jobba kring sektioner och olika ingångar. Därför behövs besked nu för att klara av att kunna möta upp det här till säsongsstarten, säger Silfverstrand.

Hon hoppas också att införandet av vaccinpass för att få gå på idrott, men också kulturaktiviteter, ska kunna få fler att vaccinera sig.

– Och då kan vi snabbare återgå till det normala.

KLIPP: Krisande Brynäs ska resa sig igen (29 maj 2021)

Fakta: Sista stegen i avvecklingsplanen

Tanken var att steg fyra i regeringens plan för avveckling av restriktioner skulle genomföras i september. Men statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) meddelade i förra veckan att det dröjer ytterligare på grund av den ökade smittspridningen.

Steget innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort. Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap.

När steg fem kan börja gälla är mycket oklart, eftersom det innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts. Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet. Dessutom får statligt anställda komma tillbaka till jobbet utan att deras fysiska närvaro är helt nödvändig, och Folkhälsomyndigheten häver allmänna råd kopplade till att undvika trängsel, arbeta hemma och särskilt god handhygien.

Källa: Regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.