Tre Kronor vann hetsigt genrep mot Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann det sista genrepet inför VM mot Finland med 2-1. Alla mål kom till den i en händelserik första period. Och alla tre föranleddes av fina aktioner.

Matchen kommer annars att kommas ihåg för en situation där Sveriges målvakt Jacob Markström tvingades utgå efter kollision.

Sverige mot Finland i den sista matchen inför ishockey-VM om fem dagar slutade med svensk 2-1-seger.

Det sista målet, 2-1-målet, var ett stjärntätt samarbete. Elias Pettersson tittade åt ett håll, passade åt ett annat till Loui Eriksson som sköt – på returen dök vår nya NHL-stjärna Elias Lindholm upp och tryckte in returen.

Målet var det sista i en period där alla tre målen kom till.

– Skönt att sätta den där, säger Elias Lindholm i SVT:s sändning. Det var perfekt för mig att komma hit – jag hade planerat att spela längre.

Det mest minnesvärda i matchen kom till i den andra perioden när den svenska målvakten Jacob Markström tvingades utgå efter en kollision med den finska spelaren Juhani Tyrväinen.

En situation som fick flera spelare i Sverige att reagera. Forwarden Patric Hörnqvist kommenterade det så här.

– Jag ser att de kör på Markström, när deras målvakt tar pucken får vi se ifall vi kör på honom, dundrade Patric Hörnqvist i SVT:s sändning.

– Första perioden var ganska bra men det är ingen toppmatch, den gick lite på tomgång och jag tycker att Sverige var lite tyngre, säger SVT Sports expert Mikael Renberg efter matchen.

Det första svenska målet prickades in av den förre Växjöspelaren Dennis Rasmussen efter ett fint svenskt anfall.

Segern gör att Sverige går upp på sex poäng i Carlson Hockey Games. Om Teckien inte vinner mot Ryssland senare i kväll vinner Sverige turneringen.

– Segern var viktig, det är viktigt att ha lite självförtroende även om spelet kanske inte var det bästa, säger Sveriges lagkapten Oliver Ekman Larsson till SVT Sport.

– En tuff matchn mot ett obesegrat lag som vi vinner, fyller förbundskaptenen Rikard Grönborg i.

Carlson Hockey Games

Sverige logo

Sverige

2 - 1

Finland logo

Finland

2-1, 0-0, 0-0
Brno
Publik: 6576

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.