Söderström blev historisk – sen räddade han Skellefteå på straffar Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Skellefteå AIK:s målvakt Linus Söderström historisk – har hållit nollan längst i SHL-historien

Linus Söderström skrev historia på fredagskvällen.

Han blev då den som hållit nollan längst i elitserie/SHL-historien.

7.38 in i mötet med Luleå stod det klart. Han slog då Alexander Salaks tio år gamla rekord.

Matchen avgjordes på straffar då Linus Söderström räddade alla tre och blev matchhjälte.

Senast Linus Söderström släppte in ett mål var mot Malmö den 8 december.

Därefter har han spelat tre raka matcher utan att släppa in ett mål.

Salaks rekord från 2012

Och en bit in i den första perioden i Norrlands-mötet med Luleå blev han historisk. Han passerade då Färjestad-målvakten Alexander Salaks rekord från 2012, då han spelade i 204 minuter och 47 sekunder i följd utan att släppa in ett enda mål.

Trots att Luleå skapade ett jätteläge redan efter 20 sekunder, och sedan ytterligare några lägen strax därefter, stod 26-åringen pall.

2–0 efter första perioden

Han hade då dessutom fått se sitt lag ta ledningen, då Andreas Wingerli skrinnat över i princip hela planen, och sedan släppt pucken bak till Tom Kühnackl som slog till direkt vid första stolpen och gav Skellefteå – som har vunnit 14 raka matcher och bara är tre segrar från Färjestads rekord från 2002 – ledningen.

Innan perioden hade Skellefteå även utökat till 2–0 genom Linus Lindström som satte en retur.

– Jag tycker att vi göra en bra period, säger Lindström till C More.

Drygt halvvägs in i den andra perioden bröts dock Söderströms jättesvit. I numerärt överläge fick Einar Emanuelsson in en backhandretur. Därmed stannade Söderströms nolla på 217 minuter och 38 sekunder.