Skellefteå vann måstematchen mot Färjestad – efter två powerplay-mål

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå AIK var piskat att vinna, för att säsongen inte skulle ta slut.

Det gjorde de.

En tät match slutade 4–2, där en bra start och dubbla powerplay-mål blev avgörande.

– En bra match, säger Oscar Möller.

Färjestad ledde med 3–1 i matcher, vilket innebar att Skellefteå var tvingat att vinna för att inte bli utslaget ur SM-slutspelet.

Det gjorde de också, även om det satt långt inne.

Tog ledningen tidigt

Men det såg ett tag ut att gå ganska enkelt. Redan efter 3.27 tog laget ledningen, då Rickard Hugg med byxan styrde in Jonathan Pudas skott i powerplay.

Mindre än fyra minuter senare utökade samme Pudas, genom ett fenomenalt skott i krysset.

Även 3–1 i powerplay

Innan perioden var över hade dock Färjestad, i ett fem mot tre-spel, reducerat och det var fortsatt match.

Men Skellefteå vann alltså, med 4–2. Det tredje målet, som visade sig bli matchavgörande, kom även det i numerärt överläge. Detta då Michael Kapla, med sitt första slutspelsmål hittade det vänstra krysset drygt halvvägs in i perioden.

– I det där läget lägger jag ofta en passning till Joakim (Lindström), men jag såg en bra lucka och hade tillräcklig tur för att den skulle gå in, säger Kapla till C More.

4–2 i öppen kasse

Färjestad reducerade i den sista perioden, och hade stundtals bra press mot Skellefteå-målet. Men de lyckades aldrig kvittera, och istället kunde Filip Sandberg sätta 4–2 i öppen kasse i slutminuten, och Skellefteå reducerade matchserien till 2–3.

– En bra match! Vi gjorde allt vi kunde för att vinna i dag, och vi fick betalt för det, säger Oscar Möller till C More.

Ohlsson tyckte det var fult spel

Riktigt lika nöjd var inte Möllers tränare, Robert Ohlsson. Anledningen var att han ansåg att det var fult spel på isen, och att domarna inte tog tag i det så som han hade önskat.

– Det är tufft, som i många av de här matcherna. Skillnaden nu är att det inte bara är ett tufft närkampsspel, det är ett fult närkampsspel. Och det gör mig jäkligt irriterad. Det måste vi hålla koll på, domarna måste upp i den här serien. Nu har det spårat, nu får det fan räcka. Det är klubbor i ansiktet, det sparkas undan skridskor, sade han, på presskonferensen, innan han avslutade:

– Nu räcker det!

”Ett utspel bara?”

Därefter stormade han ut från presskonferensen, varpå Färjestad-tränaren Tomas Mitell fick svara.

– Var det något specifikt han syftade på? Eller var det ett utspel bara? Nej, för jag kan vara likadan kan jag säga hur irriterad jag är på deras crosscheckingar på underarmar efter avblåsning mest hela tiden. I ö vrigt har det varit en tuff och hård serie. Men inte så speciellt ful. Jag vet inte om det var något speciellt han syftade på i dag, men jag tycker vi spelar tufft och hårt när matchen är igång, sade han, och fortsatte:

– De håller på och tjattrar lite och gör fula grejer efter avblåsning. Men jag vet inte om det var något värre i dag. Han försöker väl få momentum med sig till Karlstad, för han vet att det kommer att bli några tacklingar där. Han vill att domarna ska leta utvisningar.

SHL

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

4 - 2

Färjestad BK logo

Färjestad BK

2-1, 1-0, 1-1
Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå
Publik: 5801

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.