Vancouver Canucks kapten Bo Horvat är en av de som stöder beslutet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Spelare stöder NHL-beslutet: ”Det här är rätt sätt att agera”

Uppdaterad
Publicerad

NHL skjuter upp två dagar av slutspelsmatcher i solidaritet med den protestvåg mot rasism som drar över Nordamerika. Det är ett beslut som spelarna fattat efter långa diskussioner.

– Vi var tvungna att ta ställning och det här är rätt sätt att agera, säger Vancouver-kaptenen Bo Horvat.

– Det var ett lätt beslut att fatta att vi inte skulle spela. Vi såg vad de andra ligorna gjorde, så vi spelare på plats här i Edmonton kom samman i morse och pratade om det och kom fram till detta beslut, säger Vegas svenske stjärna William Karlsson till Expressen.

Beskedet har också fått stöd från många av de spelare som redan lämnat slutspelet.

”Förändringar... Citat och samtal är fantastiskt bra men handlingar som kommer från dessa citat och samtal är det som gör skillnad”, twittrar New Jerseys PK Subban.

Basketens NBA ställde i onsdags in allt spel och snart följde andra efter. Damligan WNBA, basebollens MLB, fotbollens MLS, tennisens WTA och ATP och till och med sommarlediga NFL-ligan i amerikansk fotboll följde efter och stoppade spel och träningar.

”Som en svart man inom ishockeyn är avsaknaden av handling och erkännande från NHL:s sida faktiskt oerhört förolämpande”, skrev San Joses Evander Kane då på Twitter.

Ett dygn senare påpekade han att det inte var NHL som tog beslutet, utan spelarna.

”Spelarna tog ställning i dag. Jag är stolt över mina medspelare i NHL för deras handlingar”, skriver han.

En som däremot tycker att man borde ha spelat vidare är New York Islanders-tränaren Barry Trotz. Han menar att frågan får mer uppmärksamhet på det sättet.

– Då ni talar med mig och spelarna om det här så får de en plattform. Man vill ju hålla den här frågan levande, säger han.

KLIPP: NHL skjuter upp två dagars spel

Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

23 augusti 2020: Polisen sköt 29-årige trebarnsfadern Jacob Blake, inför sina barn, med sju skott i ryggen då Blake ska ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Tillståndet för Blake är stabilt, men han kommer troligen inte att kunna gå igen.

12 juni 2020: 27-årige fyrabarnsfadern Rayshard Brooks skjuts i ryggen av en polis utanför en snabbmatsrestaurang i Atlanta efter att ha testat positivt i en nykterhetskontroll och försökt fly med ett av polisernas elchockvapen.

25 maj 2020: 46-årige George Floyd kvävs till döds under ett polisingripande i Minneapolis. Floyd är obeväpnad när han grips misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripandet sitter en vit polisman med knäet på hans nacke i omkring nio minuter innan han blir livlös. Ett filmklipp sprids i sociala medier och väcker fördömanden och avsky. Några dagar efter Floyds död utbryter massiva protester i Minneapolis, som senare sprids till resten av USA och världen.

Juli 2016: 32-årige Philando Castile skjuts ihjäl då han under en poliskontroll i Minneapolis sträcker sig efter sitt körkort.

Augusti 2014: Tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

Juli 2014: 43-årige sexbarnsfadern Eric Garner kvävs till döds i Staten Island, New York i samband med ett polisingripande. Garner tvingas ned på marken och flera poliser sätter sig på honom medan hans huvud trycks mot trottoaren. En timme senare förklaras han död på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.