Thomas Greiss är i sitt livs form men inte aktuell för Tyskland i VM. Foto: TT

Spikar igen i NHL – inte välkommen i tyska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Greiss har hållit nollan i de två senaste NHL-matcherna. Så sent som i lördags kväll blev han matchvinnare när Detroit slog Tampa Bay med 1-0 efter straffar. Han borde vara ett välkommet tillskott till det tyska VM-laget eftersom Detroit missar slutspel. Men den dörren är stängd. Det är Andra världskriget som spökar.

Vi kan inte vara hundra procent säkra på hans inställning till våra värderingar, som finns i stadgarna. En nominering är därför ett problem för närvarande, säger sportchefen i landslaget Christian Künast till Eishockeynews.

Greiss är aktiv på sociala medier och interagerar emellanåt med högerorienterade krafter. När han 2017 lajkade en postning som jämförde naziledaren Adolf Hitler med Hillary Clinton bad Greiss senare om ursäkt.

Greiss, som även spelat en säsong med Brynäs, har även sitt namn på hjälmen och de sista bokstäverna hade samma logotyp som Hitlers SS-förband när han spelade med Phoenix 2013-14 och tyckare anser att det var onödigt att överhuvudtaget ge sig in det sammanhanget, att man skulle kunna göra den kopplingen.

Det ser nu ut som om 35-årige Greiss landskampskarriär stannar på 30 matcher. Senaste uppgiften i det tyska landslaget var vid VM 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.