Erika Grahm berättar om konflikten som lett till att Damkronorna just nu bojkottar allt landslagsspel. Foto: Bildbyrån

Stjärnorna rasande efter förbundets vändning: ”De bajsar på damhockey”

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar innan SDHL-premiären kom nyheten att hemmaturneringen i Luleå i november ställs in.
Dessutom står det klart att Svenska ishockeyförbundet backar från sitt tidigare löfte om att erbjuda ett avtal där ersättningsfrågan är löst. Något som skapar nya sprickor i den redan djupa konflikten.
– Det är ett positivt rus runt SDHL, men då går de och bajsar på damhockeyn, säger Erika Grahm till Sportbladet.

Förhandlingarna mellan ishockeyförbundet och Damkronorna såg ut att gå åt rätt håll. Inte minst när förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt yttrade sig efter första förhandlingsmötet för tre veckor sedan och lovade att frågan om förlorad arbetsersättning vid landslagssamlingar skulle lösas.

Men under torsdagen kom beskedet att förbundet vill göra ändringar i det avtalsförslag som spelarna lämnade in för två veckor sedan.

Ändringarna visade sig gälla just ersättningen vid landslagssamlingar och försäkringsfrågan, två av spelarnas viktigast punkter, men som förbundet menar är ligan SDHL:s ansvar att tillhandahålla.

”De bajsar på damhockeyn”

Men spelarfacket Sico håller inte med, utan vill teckna ett fullständigt landslagsavtal med förbundet där alla punkter finns med – oavsett var pengarna kommer ifrån.

Förbundets vändning har skapat stor besvikelse hos spelare i Damkronorna, som nobbade avtalet i sin nuvarande form. Det innebär att bojkotten fortsätter och att svenska hemmaturneringen i Luleå med Kanada, USA och Finland i november ställs in.

En upprörd Erika Grahm, lagkapten i landslaget, säger till Sportbladet angående den inställda turneringen:

– Att de kommer med beskedet i dag ... Det är SDHL-premiär och en jävla skjuts med publik och sponsorer. Det är ett positivt rus runt SDHL, men då går de och bajsar på damhockeyn.

Konflikten rör också bonusar

Grahm har ett tydligt svar på hur relationen med Tommy Boustedt är just nu.

– Frostig.

En annan faktor som upprör vid förhandlingsbordet är frågan om bonusar. Damkronorna önskar en mindre bonus för att ta sig tillbaka till A-VM, som de åkte ur efter världsmästerskapet i våras. Istället föreslår förbundet i sitt avtal att ge en medaljbonus vid OS och VM, enligt Erika Grahm.  

– ... vilket var jävla lätt för dem att skriva in. Vi spelar ju inte i A-VM, så den är ändå inte aktuell.

Hemmaturneringen ställs in: ”Väldigt besviken”

Att hemmaturneringen i Luleå i november ställs in som följd av den pågående konflikten är något som upprör flera spelare.

– Min och de andra spelarnas förhoppning var att vi skulle ha hittat en lösning innan vi nådde hit, för det är klart att det inte är önskvärt att ställa in en sådan här viktig turnering. Rent personligen är jag naturligtvis väldigt besviken eftersom turneringen skulle ha varit i min hemstad, säger backen Johanna Fällman till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.