Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hockey-VM 2025 till Stockholm Foto: Bildbyrån

Stockholm blir värdstad för hockey-VM 2025

Uppdaterad
Publicerad

I två år har det stått klart att Sverige arrangerar ishockey-VM 2025 och nu är det klart att det blir Stockholm som kommer stå som värd.

– Ett hockey-VM i Stockholm blir helt fantastiskt. Hockeyn kommer verkligen hamna på kartan, det blir en fest som vi så väl behöver nu för att ta oss ur pandemin och ha något att se fram emot och längta till, säger ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

När det, 2019,  blev klart att VM går i Sverige så anmälde genast tre städer sitt intresse för att stå som värd. Malmö, Göteborg och Stockholm var alla tre sugna på att få arrangemanget och startade kampanjer och ansökningsprocesser gentemot Ishockeyförbundet. Efter mycket övervägande vann Stockholms argument till slut.

– Vi har haft en gedigen ”bidprocess” där de olika städerna fått komma med anbud för att se om de kan skapa den här folkfesten och bestående avtrycket som vi är ute efter och där kom Stockholm ut starkast, förklarar Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson för SVT Sport.

Stockholms Stad går in med 30 miljoner

Och de saker Stockholm har kunnat visa upp handlar om allt ifrån arenan till hur de kan säkra det sportsliga arrangemanget.

– Det handlar om så kallade fan-zones och hur det ska kunna drivas publik till matcherna och andas hockey i hela staden och regionen. Och här har verkligen Stockholm visat framfötterna, säger Larsson.

Stockholms Stad har satsat rejält på att få VM.

– Det här blir en bra injektion i besöksnäringen. Det har varit en avsaknad av arrangemang men nu står vi laddade och kommer att kraftsamla som aldrig förr för 2025, säger finansborgarrådet Anna Köning Jerlmyr till SVT Sport.

Stockholm lovar 30 miljoner kronor till arrangemanget.

– Vi går in med 30 miljoner kronor i finansiering men också med mycket engagemang. Detta kommer bli en folkfest, det kan jag lova, säger Jerlmyr för dagen iklädd en Tre Kronor-tröja.

Lärt sig av 2013

Sverige har två misslyckade VM bakom sig och ett riktigt fiasko senast nu i årets VM. Ett hemma-VM att jobba mot kan ge positiva effekter, även på Tre Kronors möjligheter att ta sig tillbaka till toppen.

2013 var en sportslig succé med VM-guld men ekonomiskt var det ett fiasko. 20 miljoner back var resultatet då. Larsson är säker på att man nu har förberett sig så att det inte ska upprepas 2025.

– Vi har analyserat i detalj och dessutom gjort en jämförelse med det danska arrangemanget 2018 så jag känner att vi har en robust plan och modell och står här fyra år innan med avtal med staden och arenan och kan börja hugga in och jobba. Jag känner mig trygg.

VM kommer att vara ett samarbete med Danmark där delar av mästerskapet kommer att spelas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer