Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg rasar efter tacklingen på Oscar Sundh (varning för starka bilder) Foto: Bildbyrån

Sundh till sjukhus efter otäck tackling

Uppdaterad
Publicerad

Oscar Sundh i Oskarshamn tacklades illa av Örebros Emil Larsson.

Sundh låg till en början orörlig på isen innan han fördes till sjukhus med ambulans.

– Det är sånt här vi vill få bort från svensk hockey, säger Oskarshamns sportchef, Thomas Fröberg, till SVT Sport.

Det var med nio minuter kvar av den tredje perioden vid 2-1-ledning för Örebro som incidenten inträffade.

Oscar Sundh var puckförande i mittzonen, när han spelade ifrån sig pucken och sedan tacklades hårt av Örebros Emil Larsson som kom in från sidan. Tacklingen ser ut att ta i huvudet och Sundh blev liggandes kvar på isen efter smällen.

Båren kom ut på isen och när den rullades ut med Sundh kunde IKO-spelaren i alla fall höja en hand och vinka till sina lagkompisar.

”Borde ha sparken”

Thomas Fröberg är sportchef i Oskarshamn och är kritisk till tacklingen. Men än mer för hur situationen sköttes från Örebros håll, som stod som hemmalag för matchen.

– Det är en blind side enligt mig och det är sånt här vi vill få bort i svensk ishockey. Hans uppsåt är att ta Sundh när han går över där och ge honom en propp. Det är inte så att han inte kan flytta på sig utan han går rakt emot honom, säger Fröberg till SVT Sport och fortsätter:

– Sedan att de inte visar den på jumbotronen... där har du felet enligt mig. Att det sitter någon och håller på detta och inte visar en sådan grej när vi vill få bort sånt här. Att man inte kan visa det för domarna, den som sitter och inte gör sitt jobb där borde ha sparken.

Fick inte se reprisbilder

Regelboken säger att domarna inte får gå ut och titta på tacklingssituationer, utan ska få se repriser på jumbotronen i arenan. Någon sådan visades aldrig och domarna fick därför utgå ifrån vad de hade sett när situationen ägde rum, förklarar ena huvuddomaren, Sören Persson, i C More.

– Som vi bedömer dig på isen kommer tacklingen från en spelare som inte gör någon uppåtgående rörelse. Vi kan inte avgöra på isen om den tar i huvudet. Vi är fyra domare som är överens där och då. Vi tycker inte att Örebro-spelaren gör något som är fult. Vi får tyvärr inte någon repris på jumbotronen vilket är olyckligt, vilket vi ska få för att kunna göra bedömningen. Det är inget respektlöst och vi tycker inte att det är utvisning där och då.

Lämnar lugnande besked

Sundh fördes till sjukhus efter smällen och ska ha ådragit sig en kraftig hjärnskakning, enligt sportchef Fröberg.

– Han är på sjukhus. Det är ingen blödning men det är en kraftig hjärnskakning. Han har skickat sms till sin tjej att det känns okej och att hon kan vara lugn. Det känns ändå skönt då det såg fruktansvärt illa ut på isen.

Vad tror du följden blir av tacklingen?

– Han kommer att få fem matcher. Nu ska situationsrummet titta på det som de skulle ha tittat på direkt. Men det ska nu göras i morgon bitti klockan åtta, avslutar Fröberg.

Örebro vann matchen med 2-1.

SVT Sport har sökt Örebros general manager, Stefan Bengtzén.

SHL

Örebro HK logo

Örebro HK

2 - 1

IK Oskarshamn logo

IK Oskarshamn

0-1, 1-0, 1-0
Behrn Arena, Örebro
Publik: 50

Första perioden

  • 09:56
    0-1MålOlofsson (Salmonsson/Kelleher) PP1

Andra perioden

  • 1-1MålEklind (Bromé/Näkyvä)
    18:49

Tredje perioden

  • 2-1MålGustafsson (Salo/Muzito-Bagenda)
    08:12

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.