Svarar på kritiken: ”Jag höjde på ögonbrynen”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Belarus är just nu avstängda från all internationell ishockey på grund av kriget i Ukraina. Det kritiserades av den tidigare IIHF-ordföranden Rene Fasel.

– Jag var nog inte den enda som höjde på ögonbrynen, säger svenske Anders Larsson, som nu sitter i IIHF-styrelsen, till SVT Sport.

– Detta är ett sorgligt ögonblick i IIHF:s historia, sade Rene Fasel nyligen till ryska Championat.

Det han syftade på var det internationella ishockeyförbundets beslut att stänga av Ryssland och Belarus från internationell ishockey. Uttalandet kom bara några månader efter att han lämnat sitt uppdrag som ordförande för förbundet.

– Till och med under kalla kriget spelade Sovjetunionen mot USA och Kanada. Även i en så här spänd situation måste idrotten bära budskapet om fred och förena människor, fortsatte han.

Det svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, som sitter i den nya IIHF-styrelsen, svarar så här på Fasels åsikter om beslutet:

– Rene Fasel var ordförande i 27 år, men han lämnade det uppdraget i september. Jag var nog inte den enda som höjde på ögonbrynen av hans uttalanden. Att en ordförande som nyligen har slutat börjar uttala sig om sin efterträdares beslut är anmärkningsvärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.