Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige besegrade Finland i avgörande gruppspelsmatchen Foto: Bildbyrån

Sverige körde över Finland i JVM: ”Inte mycket att klaga på”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fortsätter att imponera i JVM.

Efter de fina insatserna mot USA och Kanada körde de över Finland med 6–1 i den sista gruppspelsmatchen och nu väntar Slovakien i kvartsfinalen.

– Det finns inte mycket att klaga på i dag, säger Mira Jungåker till SVT Sport.

Sverige var stundtals illa ute mot Finland, i alla fall till en början – men efter Stina Anderssons 2–1-mål i mitten av den andra perioden var det aldrig något snack om saken. Sverige dominerade fullständigt, skickade in det ena målet efter det andra och kunde till slut vinna med solklara 6–1.

– Det finns inte mycket att klaga på i dag, vi gör en riktigt bra match. Jag är väldigt nöjd med lagets prestation, vi gör det tillsammans i dag. Nu går vi in i en kvartsfinal och vet att vi är ett väldigt bra lag och vi kan vinna när vi gör alla saker rätt där ute på banan, säger Mira Jungåker.

Nu väntar Slovakien, som slutade tvåa i den oseedade gruppen, i kvartsfinalen.

– Det ska bli otroligt kul att spela kvartsfinal. Jag är riktigt taggad på att spela den matchen och jag hoppas vi kan lämna den med en vinst, säger Jungåker.

Sveriges förbundskapten Andreas Karlsson:

– Vi har ju mött Slovakien en gång och de har skickliga spelare som sticker ut och kan spela på lite kontringar och sånt så det gäller att vi gör jobbet över 60 minuter och håller ihop som vi gör i dag. Vi ska göra allt för att vinna.

SVT:s expert Maria Rooth var imponerad av den svenska insatsen och menar att den här vinsten kan vara viktigare än man tror.

– Det är jätteskönt för de svenska spelarna och ledarstaben att få en sån här vinst, inte 3–2, utan ett statement, 6–1. Det är superviktigt för här står amerikanska och kanadensiska spelare och ser att det blir 6–1 och känner att Sverige är bra och det ska de utnyttja, säger Rooth.

Matchfakta

Sverige–Finland 6–1 (1–0, 3–1, 2–0)

Första perioden: 1–0 (13.17) Ella Hellman (Emma Rehn, Emilia Bergeby Hallbeck).

Andra perioden: 1–1 (26.32) Sanni Vanhanen (Nella Berg), 2–1 (27.54) Stina Andersson (Tilde Utbult, Astrid Lindeberg), 3–1 (33.20) Hilda Svensson (Sara Lindqvist, Olivia Sohrner), 4–1 (39.21) Mira Jungåker (Maja Alenius).

Tredje perioden: 5–1 (40.59) Hilda Svensson (Mira Markström, Astrid Lindeberg), 6–1 (43.11) Sara Lindqvist (Mira Markström, Hilda Svensson.

Skott: 36–16.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.