Sverige möter Finland – efter Kanadas kross

Uppdaterad
Publicerad

Juniorkronorna möter Finland i bronsmatchen. Det efter Kanada rivstartade och vann över de finska Juniorlejonen med 5–0 i JVM-semifinalen.

Först var det Connor McMichael som hittade det bortre krysset från sin vänsterposition till 1–0 efter 01.48. Bara drygt minuten senare utökade jättetalangen Alexis Lafrenière till 2–0 med en backhand i det första krysset bakom Finlands målvakt Justus Annunen.  När klockan stod på 03.55 hade Kanada hunnit gå upp till en 3–0-ledning genom ett mål av Jamie Drysdale.

– Finland hängde inte med och det var en våldsam press från Kanadas sida. Annunen har en dålig dag, och vi visste innan att han behövde ha en riktigt bra dag. Finland har skapat en del lägen, men de första fem minuterna förstörde väldigt mycket, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

JVM i ishockey

”Var inte redo”

Efter chockinledningen spelade Finland upp sig något – men det hjälpte föga. Med drygt fem minuter kvar av första perioden satte Ty Dellandrea till 4–0. Det efter ett tveksamt försvars- och målvaktsagerande från Finlands sida.

I slutet av den andra perioden utökade Kanada på till 5–0 då Alexis Lafrenière gjorde matchens andra mål.

– Vi var inte redo för matchen och den första perioden var riktigt dålig. Saker och ting går inte vår väg och det är bara dåligt, säger Mattias Maccelli till SVT Sport.

Möter Sverige

Finland hade flera chanser att reducera men Alexis Lafrenières mål blev matchens sista. Det betyder att Kanada möter Ryssland i JVM-finalen. Lagen möttes redan i gruppspelet och då vann Ryssland med hela 6–0.

– Jag gjorde ingen bra match i dag, och det är tråkigt matcher som sådana här, säger Justus Annunen till SVT Sport efter matchen.

För Finland väntar bronsmatch i morgon mot Juniorkronorna. En match som sänds i SVT2 med start klockan 14.45.

– Det är en stor match för oss. Sverige är ett bra lag och det är alltid roliga spela mot dem. Det kommer vara en stor match i morgon som vi vill vinna, säger Annunen till SVT Sport.

Klipp: Här skadar sig Kanadas lagkapten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet