Foto: Bildbyrån

Tre Kronors kvartsfinalmissar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte första gången Tre Kronor åkt ut i kvartsfinalen under de olympiska spelen. Sedan 1992 har det hänt fem gånger.

1992 i Albertville åkte Tre Kronor på en förlust mot dåvarande Tjeckoslovakien med 1-3. Tre Kronor hade genomgående i turneringen svårt med effektiviteten i anfallsspelet.

Till OS i Nagano 1998 kom Tre Kronor med ett stjärnspäckat lag. Men för svensk del kanske det mest lockar fram minnena kring Ulf Samuelssons uttåg ur turneringen på grund av hans dubbla medborgarskap. Tre Kronor förlorade i kvarten mot Finland med 1-2.

OS i Pyeongchang 2018

Fiaskot i Salt Lake City

Fyra år senare, i Salt Lake City, kom en av de största chockförlusterna i svensk hockeys historia. Också den smällen kom i kvartsfinalen. Tre Kronor med tjugo högavlönade NHL-spelare mötte Vitryssland som hade en spelare från NHL. Vitryssland vann med 4-3 mot Tre Kronor.  Enligt det vitryska förbundet hade laget redan bokat flygbiljetter hem. Det blev att boka om.

Under OS i Vancouver 2010 åkte Sverige ut i en ny kvartsfinal. Den här gången mot Slovakien som vann matchen med 4-3, efter flera misstag av Tre Kronor-spelarna.

Tre Kronors OS-facit sedan 1992:

1992 Albertville: Ut i kvartsfinalen

1994 Lillehammer: OS-guld

1998 Nagano: Ut i kvartsfinalen

2002 Salt Lake City: Ut i kvartsfinalen

2006 Turin: OS-guld

2010 Vancouver: Ut i kvartsfinalen

2014 Sotji: OS-silver

2018 Pyeongchang: Ut i kvartsfinalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet