Anders Larsson. Foto: Bildbyrån

Tystnaden från förbundet efter damkronornas bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Damkronorna gick ut i en gemensam bojkott mot landslagssamling och efterföljande landslagsturnering har SVT Sport sökt Svenska Ishockeyförbundet för en kommentar till konflikten.
Högst ansvariga på förbundet, ordförande Anders Larsson, har konsekvent valt att förbigå frågor om konflikten och istället hänvisat till generalsekreterare Tommy Boudstedt som inte har kunnat kommentera mer än att förbundet sitter i förhandlingar med spelarfacket SICO.

I onsdags förra veckan gick Damkronorna ut med beskedet att samtliga 43 uttagna spelare väljer att bojkotta landslagssamling på Bosön och den efterföljande femnationsturneringen i Finland. Bojkotten var en del av en protest mot de, enligt spelarna, undermåliga förutsättningar för damkronorna och bristen på respekt från förbundet i frågan.

SVT Sport har följt konflikten sedan den blossade upp och har vid ett flertal tillfällen vid flera olika datum försökt att få en kommentar från förbundet. Högst ansvarige på förbundet, ordförande Anders Larsson, har inte förrän idag svarat på SVTs försök att nå honom. I ett sms skriver Larsson:

Ordförande hänvisar frågan vidare

”Har nyss landat på Arlanda efter en Asien-resa. Hänvisar dig till Tommy Boustedt som är SIF:s talesperson i frågan”

Boustedt kommenterade först till SVT Sport där generalsekreteraren sa sig ”vara förvånad” över Damkronornas krav och att förbundet hade samma avtal med dam- och herrlandslaget. Två dagar senare svarade Boudstedt SVT Sport i ett mail:

”Vi har haft en kort direktkontakt med SICO, men ännu inte fått något underlag eller annat direkt till oss. Om eller när vi får det diskuterar vi det i första hand direkt med SICO. Därför har jag inga andra kommentarer att ge just nu.”

I dag kommenterade Tommy Boustedt att han inte har något att tillägga till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer