Demokratiaktivisten Ales Bialiatski välkomnar beslutet om att frånta Belarus ishockey-VM. Foto: Anders Wiklund/TT

Välkomnar beslut: ”Sårar diktatorns stolthet”

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiske människorättsaktivisten Ales Bialiatski välkomnar Internationella ishockeyförbundets (IIHF) beslut att flytta ishockey-VM 2021 från Belarus.

”Utmärkt beslut som kommer såra diktatorns stolthet”, skriver han i ett uttalande.

Bialiatski tilldelades i fjol Right Livelihood-priset, ibland kallat det alternativa nobelpriset, för sitt engagemang för mänskliga rättigheter i Belarus. Samtidigt som han välkomnar beslutet så riktar han skarp kritik mot Aleksandr Lukasjenkos styre.

”Under de senaste månaderna har Lukasjenko släppt lös en repressiv våg utan motstycke mot det belarusiska folket”, skriver människorättsaktivisten i ett uttalande kort efter IIHF:s beslut. Han fortsätter sedan.

Ishockey-VM

”Miljoner belarusier har protesterat mot det lagvidriga presidentvalet och krävt en demokratisk förändring. Det är med glädje jag ser att de omfattande människorättskränkningar som skett i Belarus inte har gått det internationella samfundet omärkt förbi.”

Kan statuera exempel

Ales Bialiatski är grundaren bakom människorättsorganisationen Viasna som under en längre tid krävt att ishockey-VM flyttas till följd av det våldsamma efterspelet till fjolårets val. Aktivisten välkomnar därav beslutet.

”Det här är ett utmärkt beslut som kommer såra diktatorns stolthet och visa att människorättssituationen i Belarus inte ignoreras i Europa. Genom detta exempel kan alla diktatorer förstå att sport inte är något för fuskspelare och att det inte går att använda (sportevenemang) för att förbättra bilden av avskyvärda diktaturer”, skriver han avslutande.

Tiotusentals gripna

Hundratusentals människor har deltagit i återkommande demonstrationer mot Lukasjenko i landet sedan han förklarade sig som segrare i det starkt ifrågasatta presidentvalet.

Demonstranterna, som kräver Lukasjenkos avgång och nyval, har mötts av hårdfört motstånd. Enligt oppositionsledare har över 30 000 gripanden gjorts sedan i protesterna bröt ut i augusti. Flera demonstranter har dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet