HV71 vann efter omdiskuterat mål i förlängning

HV71 vann den första kvartsfinalen mot seriesegrarna Färjestad med 2-1 efter förlängning. Och det blev ett omdiskuterat mål som avgjorde matchen när det var kontakt med målvakten i samband med målet.

– Det är hårfina marginaler, säger Johan Pennerborn till C More.

Det var tydligt att det inte längre var grundseriespel när Färjestad och HV71 inledde sin kvartsfinalserie. Det var två lag som direkt i matchinledningen spelade ett fysiskt spel, och efter en periods spel så hade 16 tacklingar delats ut, och endast nio skott skjutits på mål från de båda lagen.

Det var tydligt att det var två lag med nerver. Både Färjestad och HV71 lyckades flertalet gånger spela sig fram till bra lägen, men när det skulle till ett avslut så saknades spetsen, och många skott träffade inte ens mål.

Efter två perioder var matchen fortfarande mållös, och skotten var endast 15-9 till fördel för hemmalaget. Men i den tredje perioden skulle HV:s nolla spräckas.

I tredje kom målen

Joakim Nygård gjorde som han gjort så många gånger den här säsongen. Först får han med sig en utvisning när Önerud åker ut för en tripping, och i följande powerplay kunde han sätta 1-0 framspelad av Marcus Nilsson.

Efter 1-0 fick Färjestad energi och pressade på för 2-0, men då var det Jonas Gunnarsson som visade klass och höll kvar HV71 i matchen med flertalet starka räddningar.

Med två och en halv minut kvar att spela så tog HV71 ut målvakten och pressade på i spel sex mot fem, och med 50 sekunder kvar av matchen lyckades också gästerna få in en kvittering. Martin Thörnberg fick pucken i dålig vinkel efter en sargretur, men då Adam Werner inte hunnit förflytta sig för att kunna göra en stabil räddning så lyckades Thörnberg ändå få in pucken i mål, och matchen gick till förlängning.

Omdiskuterat avgörande i förlängningen

I förlängningen så var det massiv press från hemmalaget, men det var ändå gästerna som till slut blev vinnare när Robin Figren satte 2-1 med två minuter kvar av förlängningen.

Det var när HV71 fick läge i spel fem mot fyra som avgörandet kom. Robin Figren fick då pucken vid blålinjen där han avlossade ett skott som tog i stolpen innan den hittade nät.

Men det var ett omdiskuterat avgörande. Mattias Tedenby åker in i Adam Werners plockhandske, som åkte ur position. Och Färjestads tränare Johan Pennerborn var lite frustrerad efter matchen, och säger att han tycker att regelverket behöver vara tydligare när det gäller situationer som denna.

– Det är hårfina marginaler när det gäller de här målen. Men jag tycker att vi har chanser att avgöra det här under ordinarie tid, säger Pennerborn till C More.

Inte ens målskytten själv var helt säker på att det skulle bli mål.

– Det är klart man är lite nervös, men det verkar ju ha gått vägen. Resultatet talar sitt tydliga språk. Vi vet att Färjestad har en stark offensiv. Det är en jämn match men det är kul att spela, säger Figren till C More.