Vänster: Shanga Aziz, ordförande i Locker Room Talk. Höger: Växjö firar efter SM-guldet i våras. Foto: Bildbyrån

Mästarlaget inleder samarbete med Locker Room Talk

Uppdaterad
Publicerad

Växjö blir den första ishockeyklubben i Sverige som inleder ett samarbete med organisationen Locker Room Talk.

Nu ska de utbilda spelare och ledare i föreningen om jämställdhet och schyssta attityder.

– Jag ser det som en självklarhet att väldigt många andra lag följer efter, men någon måste vara först, säger tränaren Sam Hallam till SVT Sport.

Locker Room Talk är en organisation med syfte att lära unga idrottskillar schyssta attityder mot tjejer och mot varandra.

Ordföranden Shanga Aziz säger att de har träffat över 100 idrottsföreningar på två år, men det här är det första samarbetet med en ishockeyklubb.

– Att en SHL-förening, som dessutom är svenska mästare, tar det här helhetsgreppet skickar en viktig signal till hela ishockeyn, säger Aziz till SVT Sport och fortsätter:

– Vi har tittat både nationellt och internationellt men ser ingenting som man kan likställa med det här arbetet. Vi ska utbilda alla killar från U11 till U15 samt ledarna så att de själva kan lyfta frågor om till exempel manlighet. Att man kan vara tuff på isen utan att skrika könsord till varandra, säger han.

Föreningen har redan anordnat en upptaktsträff för 90 ledare för att sjösätta projektet. Sex A-lagsspelare kommer framöver att fungera som ambassadörer.

– Att kunna hänvisa till att spelarna i A-laget står bakom det här hjälper oss väldigt mycket när vi utbildar nästa generations killar om jämställdhet, säger Shanga Aziz.

”Handlar om sunt förnuft”

Lakers guldtränare Sam Hallam säger att han inte vill ”plocka billiga poäng” med att Växjö är först ut med det här samarbetet.

– Jag ser det som en självklarhet att väldigt många andra lag kommer att följa efter, det handlar bara om tid. Någon måste vara först, säger Hallam till SVT Sport och fortsätter:

– Det handlar om sunt förnuft och att jobba med våra ungdomar från start. Att tillsammans med ungdomsledarna skapa en fostran kring hur man uppträder i ett omklädningsrum, och sedan ta det vidare till klassrummet och övriga livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.