William Karlsson och hans Vegas Golden Knights har skaffat sig ett rejält övertag på Sam Bennetts Florida Panthers i Stanley Cup-finalen. Foto: Bildbyrån

Vegas en vinst från historisk Stanley Cup-seger

Vegas har skaffat sig matchboll i finalserien i Stanley Cup.

Möte fyra i bäst av sju slutade 3–2 till gästande Vegas.

Svenske William Karlsson satte det matchavgörande målet.

Vegas har skaffat sig fina förutsättningar att skriva NHL-historia nästa vecka.

Med en 3–1-ledning i finalserien kan NHL:s näst yngsta klubb ge hemmapubliken något rejält att fira när man natten mot onsdag, svensk tid, tar emot Florida för det femte mötet i bäst av sju.

Natten mot söndagen besegrade Vegas Florida på bortaplan med 3–2. Gästerna tog ledningen i första perioden genom Chandler Stephenson.

Stephenson gjorde sedan ytterligare ett mål i andra innan William Karlsson gav Vegas 3–0.

– Nu är vi bara en seger från att uppfylla en massa drömmar, säger Stephenson till NHL:s hemsida.

Florida lyckades reducera innan sista periodvilan till 3–1, och i tredje kom sedan 3–2 vilket också blev slutresultat.

Det står nu 3–1 i matcher till Vegas. Nästa möte, som alltså kan bli avgörande, är natten mot onsdag. Då spelar man i Las Vegas.

– Den matchen blir annorlunda än de andra, mycket mer känslor, mycket mer av allt, säger Stephenson och tillägger att han känner stor tillförsikt till vad Vegas kan göra i hemmaarenan.

Vegas har spelat i NHL sedan 2017 och är i final för andra gången. Senast det begav sig, 2018, förlorade man med 1–4 i matcher mot Washington.

Florida spelar sin tredje finalserie, laget kom till final 1996 men förlorade mot Colorado.

Hör målskytten William Karlssons tankar inför kommande match i spelaren nedan.