Jukka Jalonen. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Vi vet vilket kaos det blir om de förlorar”

Uppdaterad
Publicerad

Den finländska förbundskaptenen Jukka Jalonen gör allt för att sätta över favoritskapet på Tre Kronor inför torsdagens kvartsfinal.

– De har säkert en väldigt stor rädsla för att förlora. Får vi en bra start kan det hända att klubban börjar krampa för dem, konstaterar tränaren, säger han.

Förbundskaptenen tar varje chans att påpeka hur många NHL-spelare Sverige har och hur få Finland har.

– Vi vet vilken press Sverige spelar under, vilket kaos det blir där om de förlorar. Om ett NHL-lag förlorar mot ett FM-ligalag skulle det inte kännas bra. Allt tryck finns på dem, det försöker vi utnyttja, säger Jalonen enligt Yle Sporten.

Ishockey-VM

Han är väldigt imponerad av svenskarnas gruppspel.

– Vi känner till de svenska spelarnas kvalitet, och det är en otrolig grupp. Det är helt klart att när man jämför lagens material och individer vet alla att vi skulle få det svårt i en bäst-av-sju-serie. Men i en enskild match finns det så många faktorer som kan spela in, säger Jalonen.

Jalonen har besegrat Sverige förr. Det var ju nämligen han som var förbundskapten då Finland vann sitt senaste VM-guld i just Slovakien 2011 då man slog Tre Kronor i finalen med 6-1.

– De spelar med en stor risk. Mot Ryssland fungerade det inte. Att släppa in sju mål berättar att allt inte är som det ska.

Matchen börjar klockan 20.15 och sänds i SVT1 och på SVT Play.

VM

Finland logo

Finland

5 - 4

Sverige logo

Sverige

1-2, 2-2, 1-0, 1-0
Košice
Publik: 6304

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet