Bäckström på presskonferensen efter OS-finalen mot Kanada. Foto: Bildbyrån

Wada-bas kritiserar Bäckströms OS-medalj

Uppdaterad
Publicerad

Antidopningsbyrån Wada borde inte låtit Bäckström få behålla OS-silvret från Sotji trots att han testats positivt för dopning. Det menar tidigare chefen för Wada, Dick Pound. – Vi fumlade med bollen, säger han enligt TT.

Bäckström stängdes av timmarna före finalen mot Kanada efter att ha testats positivt för pseudoefedrin, som han hade fått i sig via sin allergimedicin.

Han överklagade Internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut och efter en serie överklaganden från olika håll avslutades ärendet med att han accepterade en reprimand från idrottens skiljedomstol Cas .

I uppgörelsen deltog Wada, IOK och internationella hockeyförbundet IHF.

Vid ett Wadamöte i Montreal på onsdagen vädrade Pound sitt missnöje.

– Vi har en idrottsman som missade ett test och går omkring med en silvermedalj om halsen. Vi fumlade med bollen, sade han och menade att Wada aldrig skulle ha gått med på uppgörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.