Både Anna Bernholm och Marcus Nyman åkte ut efter knappa förluster. Foto: Bildbyrån

Anna Bernholm och Marcus Nyman utslagna – efter jätterysare

Uppdaterad
Publicerad

Anna Bernholm dominerade åttondelsfinalen.

Men i den allra sista sekunden fick den italienska motståndaren ner Bernholm – och OS-äventyret var över.

Och en knapp timme senare förlorade även Marcus Nyman.

Han förlorade efter en förlängningsrysare mot världsmästaren Nikoloz Sherazadishvili.

30-åriga Anna Bernholm, som var åttondeseedad i 70 kg-klassen, besegrade tunisiskan Nihel Landolsi i sin första match i den ikoniska kampsportsarenan Nippon Budokan.

I  åttondelsfinalen fick hon möta italienskan Alice Bellandi, och dominerade matchen fullständigt.

Tokyo 2020

Föll med sekunder kvar

Italienskan fick två passivitetsvarningar, men Bernholm fick inte någon poäng – och matchen såg ut att gå till förlängning.

Men med bara ett par sekunder kvar fick italienskan ned Bernholm, och i den allra sista sekunden gav domaren en poäng till italienskan eftersom medaljsiktande Bernholm fick ned axeln i mattan. Därmed var OS-turneringen över för Bernholm.

– Det känns surt. Det är en stor besvikelse, säger hon till Discovery, och fortsätter lite senare:

– Jag gick in och körde min judo liksom... Jag hade en del kastförsök, men det är svårt... Just nu känner jag bara en stor besvieklse. Det var inte så här jag tänkt att dagen skulle sluta.

Nyman mot spanjor

En knapp timme senare försvann även det sista svenska judohoppet, Marcus Nyman.

I 90 kg-klassens åttondelsfinal mötte han den dubble världsmästaren, tillika världsettan Nikoloz Sherazadishvili. Efter en jämn ordinarie matchtid, där båda judokorna fick två passivitetsvarningar, gick matchen till förlängning.

”Gav allt jag hade”

Där var Nyman den mest aktiva och var vid två tillfällen ytterst nära den avgörande poängen. Men efter 3.25 var det spanjoren Sherazadishvili som vann med en ippon.

– Jag gav allt jag hade. Det är ingen ånger, jag gjorde mitt bästa. Han var bara för bra den här gången. Jag önskar honom lycka till i resten av tävlingen, han är verkligen värd en medalj, säger Nyman till Discovery.

– Det är judo. Det är en tuff sport, särskilt på OS. Det är vinna eller förlora fram till kvarten, och det känns tråkigt att jag fick lottningen jag fick, men det är... Det händer. Jag är nöjd med min insats.

ARKIV: Bernholm tävlar utan korsband (17 juli):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet