Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Holmer berättar om stressen kring vistelserapportering. Foto: Bildbyrån

OS-kanotisten Erik Holmer om vistelserapporterna: En stress att leva med

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Ymer stängdes i tisdags av 18 månader för att ha missat tre dopningstester.

Nu berättar OS-kanotisten Erik Holmer om vistelserapporteringarna.

– Klart att det är stressigt, säger 28-åringen till SVT Sport.

Reaktionerna efter nyheten att Mikael Ymer stängs av 18 månader på grund av att ha missat tre dopningstester har varit många. Tennisstjärnan fick stöd från världsfyran Casper Ruud medan experten Magnus Gustafsson kallade agerandet för ”totalt respektlöst”.

En annan elitidrottare som känner till pressen kring vistelserapporteringarna är OS-kanotisten Erik Holmer.

– Alla idrottare vill väl ha ett bra system mot dopning men absolut kan det ibland vara en stressfaktor, helt klart, säger 28-åringen till SVT Sport

Erik Holmer var nia på kanotslalomen i OS i Tokyo 2021 och satsar nu mot OS i Paris. En timme varje dag måste han redogöra för var han befinner sig för att kunna genomgå en oanmäld dopningskontroll.

”Då är det tio alarm på mobilen”

– Om det är så att du har missat en eller till och med två gånger – det får ju bara inte hända. Det är så alla idrottare känner, att om du missar en tredje så... då är det tio alarm på mobilen.

Faktum är att Erik Holmer själv har haft två ”prickar”.

– När jag hade två missade där, min andra gång var jag just ute och vandrade. När jag kom ner från fjället och hade mottagning igen och såg att jag hade missade samtal så var det just: ”Fasen också! Om det där var de som kommer för att testa så är det inte bra, berättar han.

”Man skulle kunna välja fotboja”

För att slippa stressen att leva med två prickar kan Holmer tänka sig ännu mer drastiska åtgärder

– Efter två missar, att man skulle kunna välja att ha en fotboja eller vad som helst, att man skulle kunna bli hittad även om man hade tabbat sig.

Är inte det här något ni elitidrottare ska kunna sköta?

– Absolut. Det är ett ansvar som ligger helt på idrottaren så det finns inga ursäkter från det, men.. ja det är lätt att underskatta den mänskliga faktorn, tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.