15-åriga Zagitova gick på knock i finalen – tog guld i EM-debuten

Uppdaterad
Publicerad

Hon var yngst i hela finalfältet – men i både kortprogram och fritt program var ryska Alina Zagitova störst av alla. Med ett nytt felfritt program tog 15-åringen EM-guld på hemmaplan i Moskva.

– Man blir helt chockad, säger SVT:s expert Lotta Falkenbäck om prestationen.

De senaste två åren har Evgenia Medvedeva varit konståkningens obestridliga drottning, med världsrekord, två raka EM-guld och två raka VM-guld. Men i kväll blev det skifte på tronen.

Full av självförtroende lade Zagitova alla sina elva hopp i andra halvan av programmet – en svårighet som ger extra poäng. Flera av hoppen var med armarna ovanför huvudet – ännu en svårighet som får poängen att rassla in. Zagitova slog knock på domarna och segerpoängen blev 238,24.

– Man blir helt chockad. Att göra den kvaliten på allting, att göra de här fantastiska kombinationerna, positionen, höjden, piruetterna. Hon ser inte ens trött ut. Hon kan ju allt! säger Lotta Falkenbäck.

Silvret till Medvedeva

Trots en strulig och skadefylld säsong var Medvedeva den enda som hade kunnat hota sin unga landsmaninna i dag. Men det hölll inte hela vägen. 232,86 och ett EM-silver blev facit för Medvedeva som nog trots allt var lättad över kvittot på att foten håller, 19 dagar före OS.

– Man ser att man får kämpa lite mer än vanligt på hoppet, men det är ett fantastiskt program, säger Falkenbäck.

Bronset gick till 30-åriga veteranen Carolina Kostner, Italien, långt efter den ryska toppduon. Hon stannade på 204,25.

Det ville sig inte alls i finalen för svenska Anita Östlund som slutade på en sjuttondeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.