Anita Östlund nära en OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Det var upplagt för en svenskduell mellan Anita Östlund och Matilda Algotsson i damernas kortprogram. Men Algotsson misslyckades totalt och tog sig inte vidare till final – samtidigt som EM-debutanten Anita Östlund satte personligt rekord och hamnade på en fin sjätteplats.

– Det känns som att jag är på gång, säger Anita Östlund till SVT Sport.

Anita Östlund hade en hand i isen efter första hoppet, men sedan var det felfritt resten av programmet. Poängen blev 56.04 och nytt personbästa för 16-åringen. Anita Östlund är vidare till final på en sjätteplats och kommer starta i den sista startgruppen bland de allra bästa. Finalen sänds på lördag klockan 16.25.

– Det känns jättebra. Jag var lite nervös innan med tanke på att det var mitt första EM . Jag försökte bara tänka bort den missen som jag fick i början och fortsätta fokusera på det andra. Det känns som att jag är på gång, säger den 16-åriga debutanten.

– Vi har tränat väldigt mycket på presentationen, det spelar ingen roll hur bra trippelhopp man gör om inte presentationen sitter. Anita Östlund är redo för OS. De är de unga som man ska skicka på OS, säger Anita Östlunds tränare Andrea Dohany till SVT Sport.

–  Hon såg väldigt fokuserad ut, Jag ryser. Även om hon sätter i handen i lutzen så gör hon alla tre varven, vilket var väldigt viktigt. En härlig debut, säger SVT Sports expert Lotta Falkenbäck.

För svenskkollegan Matilda Algotsson gick det inte alls vägen och 19-åringen är utslagen efter två fall.

15-åring i topp

Den regerande världsmästarinnan Evgenia Medvedeva var tillbaka efter skada och genomförde ett fint åk, men med en liten miss. Då visade istället landsmanninan Alina Zagitova framfötterna och slog till med personligt rekord. Poängen blev 80.27, vilket var första gången som 15-åringen klarade sig över 80-poängsgränsen.

Mer svenskkoppling till final

Den Malmöbosatta norskan Anne Line Gjersem som tränas av svenska Ela Magnusson genomförde ett fint kortprogram och hon belönades med 48.70 poäng och är klar för final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.